Pierogi z serem na słodko

Pierogi z serem na słodko

Pierogi przez wielu Polaków są uznawane niemal za nasze danie narodowe. Lubimy się nim chwalić zwłaszcza kiedy w odwiedziny przyjeżdżają do nas goście z zagranicy. Są do kupienia w niemal każdej restauracji, jednak szczególną radość osiągamy wtedy kiedy zrobimy je sami w domu. Jedna szczególna wersja pierogów przypadła mi do gustu najbardziej. Poniżej chciała bym wam przedstawić przepis na pierogi z serem na słodko.

pierogi z serem na słodko

Przepis na pierogi z serem na słodko

Przepis na pierogi z serem na słodko
No ratings yet
Czas przygotowania 45 minuty
Czas pieczenia / gotowania 2 minuty
Czas całkowity 47 minuty
Danie Obiad
Kuchnia Polska
Porcja 6 osób
Kalorie 1 kcal

Skladniki
  

Składniki na masę serową

  • 1 kg sera białego półtłustego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego może być zamieniony na tartą laskę wanilii
  • 3 łyżki kaszy mannej

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • sól szczypta
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml letniej wody

Przygotowanie
 

Przygotowanie masy serowej

  • Na początek zajmiemy się przygotowaniem masy serowej. Do miski dodajemy 1 kilogram sera białego, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego oraz 3 łyżki kaszy mannej. Na koniec wbijamy jedno jajko. Masę wyrabiamy ręcznie do połączenia się wszystkich składników.

Przygotowanie ciasta na pierogi

  • Do miski wsypujemy 500 gramów mąki, szczyptę soli, jedną łyżkę oleju oraz 100 mililitrów letniej wody. Kiedy mamy w misce już wszystkie składniki to przy pomocy rąk wyrabiamy ciasto, do momentu aż stanie się sprężyste i podatne do lepienia.

Lepienie pierogów

  • Ulepione wcześniej ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Całość dzielimy na kilka części. Następnie każdą część wałkujemy do osiągnięcia cienkiego placka (po wycięciu poprzedniej części i ulepieniu pierogów. Z rozwałkowanego ciasta przy pomocy szklanki wycinamy okrągłe kawałki.
  • Na każdy okrągły kawałek nakładamy około 1,5 łyżeczki masy serowej (wedle uznania). Następnie sklejamy to przy pomocy rąk tak by uzyskać charakterystyczny falisty brzeg.
  • Gotowe pierogi odkładamy na bok.
    pierogi przed ugotowaniem
  • Do dużego garnka wlewamy około 3/4 objętości wody i czekamy aż się zagotuje. Gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia to wrzucamy do niej pierogi. Czekamy do wypłynięcia. Gdy pierogi już wypłyną na powierzchnie to gotujemy jeszcze około minuty i wyjmujemy z garnka na talerz.
    gotowanie pierogów

Wartości odżywcze

Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe na słodko, pierogi, ser, słodkie
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!

Polecam również przepis na kurczaka w sosie słodko – kwaśnym.



1 thought on “Pierogi z serem na słodko”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating





Facebook
Pinterest
Instagram
Tiktok