Z okazji, że październik jest miesiącem walki oraz świadomości związanej z rakiem piersi, to wpadłam na pomysł by przygotować bułki w kolorze różowym. Takim sposobem udostępniam przepis na różowe bułeczki z czarnuszką.
Przepis na różowe bułeczki z czarnuszką
Różowe bułeczki z czarnuszką
Skladniki
Składniki na różowe bułeczki z czarnuszką
- 120 ml wody letniej
- 10 g miodu
- 260 g czerwonych buraków można użyć gotowanych z marketu
- czarnuszka
- 600 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 20 g drożdży świeżych
- 1 ¼ łyżeczkę soli
Przygotowanie
Przygotowanie różowych bułeczek z czarnuszką
- Na początku zajmiemy się przygotowaniem buraków. Należy je obrać. Następnie przygotowujemy garnek z wodą i wstawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie się gotować to wrzucamy do niej buraki. Gotujemy do momentu aż zrobią się miękkie. Następnie kroimy buraki na kawałki. Pokrojone buraczki przekładamy do miski i dodajemy 120 mililitrów wody. Miksujemy przy użyciu robota lub blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do miski dodajemy 600 gramów mąki pszennej, 60 gramów miękkiego masła pokrojonego wcześniej na kawałki, drożdże, 10 gramów miodu, oraz 1 i 1/4 łyżeczki soli. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowaną masę z buraków.Kiedy w misce mamy już wszystkie składniki to ciasto wyrabiamy przy pomocy rąk lub robota planetarnego. Gotowe ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
- Lekko oprószamy mąką blat i przekładamy na niego wyrośnięte wcześniej ciasto. Następnie ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej z nich formujemy wałek o długości ok 25 – 30 centymetrów. Wałki wiążemy w środku w supeł a oba końce wkładamy do środka supła tak by jeden był od dołu a drugi od góry. Na koniec ściskamy palcami środek supełka tak żeby końcówki się zlepiły.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę przekładamy bułki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
- Wbijamy jedno jajko do miski i dodajemy do niego dwie łyżki mleka. Następnie roztrzepujemy. Tak przygotowanym jajkiem smarujemy wszystkie bułki przy pomocy pędzelka. Na koniec kiedy mamy już posmarowane bułki to posypujemy je sezamem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni w trybie góra / dół. Kiedy piekarnik mamy już nagrzany to wkładamy do niego bułeczki i pieczemy około 15 minut.
Wartości odżywcze
Kalorie: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
Polecam również przepis na jagodzianki z serem.