Różowe bułeczki z czarnuszką

Różowe bułeczki z czarnuszką

Z okazji, że październik jest miesiącem walki oraz świadomości związanej z rakiem piersi, to wpadłam na pomysł by przygotować bułki w kolorze różowym. Takim sposobem udostępniam przepis na różowe bułeczki z czarnuszką.

Gotowe różowe bułeczki z czarnuszką

Przepis na różowe bułeczki z czarnuszką

Różowe bułeczki z czarnuszką
No ratings yet
Czas przygotowania 2 godziny
Czas pieczenia / gotowania 15 godziny
Czas całkowity 17 godziny
Danie Pieczywo
Kuchnia Polska
Porcja 12 sztuk
Kalorie 1 kcal

Skladniki
  

Składniki na różowe bułeczki z czarnuszką

  • 120 ml wody letniej
  • 10 g miodu
  • 260 g czerwonych buraków można użyć gotowanych z marketu
  • czarnuszka
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 ¼ łyżeczkę soli

Przygotowanie
 

Przygotowanie różowych bułeczek z czarnuszką

  • Na początku zajmiemy się przygotowaniem buraków. Należy je obrać. Następnie przygotowujemy garnek z wodą i wstawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie się gotować to wrzucamy do niej buraki. Gotujemy do momentu aż zrobią się miękkie.
    Następnie kroimy buraki na kawałki. Pokrojone buraczki przekładamy do miski i dodajemy 120 mililitrów wody. Miksujemy przy użyciu robota lub blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Do miski dodajemy 600 gramów mąki pszennej, 60 gramów miękkiego masła pokrojonego wcześniej na kawałki, drożdże, 10 gramów miodu, oraz 1 i 1/4 łyżeczki soli. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowaną masę z buraków.
    Kiedy w misce mamy już wszystkie składniki to ciasto wyrabiamy przy pomocy rąk lub robota planetarnego. Gotowe ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
  • Lekko oprószamy mąką blat i przekładamy na niego wyrośnięte wcześniej ciasto. Następnie ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej z nich formujemy wałek o długości ok 25 – 30 centymetrów. Wałki wiążemy w środku w supeł a oba końce wkładamy do środka supła tak by jeden był od dołu a drugi od góry. Na koniec ściskamy palcami środek supełka tak żeby końcówki się zlepiły.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę przekładamy bułki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
  • Wbijamy jedno jajko do miski i dodajemy do niego dwie łyżki mleka. Następnie roztrzepujemy. Tak przygotowanym jajkiem smarujemy wszystkie bułki przy pomocy pędzelka. Na koniec kiedy mamy już posmarowane bułki to posypujemy je sezamem.
    różowe bułeczki z czarnuszką
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni w trybie góra / dół. Kiedy piekarnik mamy już nagrzany to wkładamy do niego bułeczki i pieczemy około 15 minut.
    Gotowe różowe bułeczki z czarnuszką

Wartości odżywcze

Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe bułeczki, bułki, buraki, różowe
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!

Polecam również przepis na jagodzianki z serem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating





Facebook
Pinterest
Instagram
Tiktok