Aksamitny krem z brokuła

Aksamitny krem z brokuła

Aksamitny krem z brokuła domowej roboty to zupa, która jest aromatyczna, niezwykle sycąca i fantastyczna w smaku. Do jej przygotowania można użyć brokułów świeżych lub mrożonych, chociaż ze świeżymi będzie smakować dużo lepiej. Może być podawana z wieloma różnymi dodatkami jak na przykład grzanki czy groszek ptysiowy. Jednak krem z brokuła smakuje również wyjątkowo bez żadnych dodatków,

aksamitny krem z brokuła

Przepis na krem z brokuła

Magda
Przepis na krem z brokuła
No ratings yet
Czas przygotowania 30 minuty
Czas pieczenia / gotowania 20 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Danie Obiad
Kuchnia Polska
Porcja 6 porcji
Kalorie 1 kcal

Skladniki
  

Składniki na krem z brokuła

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 1 kg brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietanki 30
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 l bulionu wcześniej przygotowanego
  • sok z cytryny
  • sos tabasco

Przygotowanie
 

Przygotowanie kremu z brokuła

  • Na początek zajmiemy się przygotowaniem i obróbką brokuła. Kroimy go na mniejsze różyczki i przekładamy do miski.
    Następnie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera należy obrać. Cebulę kroimy w większą kostkę, natomiast marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w grubszą kostkę.
  • Przygotowujemy garnek, do którego dodajemy jedną łyżkę masła klarowanego. Kiedy garnek się już rozgrzeje a masło się rozpuści to wrzucamy do niego cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i smażymy przez około 5 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki papryki wędzonej. Następnie po wymieszaniu przypraw obieramy 2 ząbki czosnku i wyciskamy je do garnka.
  • Kiedy mamy już przygotowane wszystkie dodatki, to do garnka dodajemy brokuła a następnie dodajemy 1 wcześniej przygotowanego bulionu. Gotujemy do czasu aż brokuł i warzywa staną się miękkie.
  • Kiedy wszystkie warzywa będą już gotowe to dodajemy kilka kropel soku z cytryny oraz 4 krople ( lub więcej w zależności od preferencji) sosu tabasco dla podkręcenia smaku. Następnie zupę miksujemy przy pomocy blendera.
    Gotową zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Wartości odżywcze

Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe brokuł, krem, krem z brokuła, zupa
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!

Polecam również przepis na pierogi z serem na słodko.



1 thought on “Aksamitny krem z brokuła”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating





Facebook
Pinterest
Instagram
Tiktok