1łyżeczka cukru wanilinowegomoże być zamieniony na tartą laskę wanilii
3 łyżki kaszy mannej
Składniki na ciasto
500gmąki pszennej
sólszczypta
1łyżka oleju
100mlletniej wody
Przygotowanie
Przygotowanie masy serowej
Na początek zajmiemy się przygotowaniem masy serowej. Do miski dodajemy 1 kilogram sera białego, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego oraz 3 łyżki kaszy mannej. Na koniec wbijamy jedno jajko. Masę wyrabiamy ręcznie do połączenia się wszystkich składników.
Przygotowanie ciasta na pierogi
Do miski wsypujemy 500 gramów mąki, szczyptę soli, jedną łyżkę oleju oraz 100 mililitrów letniej wody. Kiedy mamy w misce już wszystkie składniki to przy pomocy rąk wyrabiamy ciasto, do momentu aż stanie się sprężyste i podatne do lepienia.
Lepienie pierogów
Ulepione wcześniej ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Całość dzielimy na kilka części. Następnie każdą część wałkujemy do osiągnięcia cienkiego placka (po wycięciu poprzedniej części i ulepieniu pierogów. Z rozwałkowanego ciasta przy pomocy szklanki wycinamy okrągłe kawałki.
Na każdy okrągły kawałek nakładamy około 1,5 łyżeczki masy serowej (wedle uznania). Następnie sklejamy to przy pomocy rąk tak by uzyskać charakterystyczny falisty brzeg.
Gotowe pierogi odkładamy na bok.
Do dużego garnka wlewamy około 3/4 objętości wody i czekamy aż się zagotuje. Gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia to wrzucamy do niej pierogi. Czekamy do wypłynięcia. Gdy pierogi już wypłyną na powierzchnie to gotujemy jeszcze około minuty i wyjmujemy z garnka na talerz.