W ostatnim czasie chodził za mną pomysł na kurczaka w sosie słodko – kwaśnym.
Poniżej znajdziecie przepis na potrawę kurczak w sosie słodko – kwaśnym w połączeniu z makaronem ryżowym.
Smacznego 🙂
Przepis na kurczaka słodko – kwaśnego z makaronem ryżowym
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z makaronem ryżowym
Skladniki
Składniki główne
- 1 makaron ryżowy
- 300 g fileta z kurczaka
Marynata do kurczaka
- 6 łyżek wody
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sezam
- 2 łyżki mąki pszennej
Sos
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- pieprz
- 2 łyżki octu ryżowego
- 100 ml wody
Dodatki
- olej do smażenia
- szczypiorek
- sezam
Przygotowanie
Przygotowanie marynaty
- Na początek zajmiemy się przygotowaniem marynaty do kurczaka. Do miseczki dodajemy sześć łyżek wody, jedną łyżkę oleju, trzy łyżki sosu sojowego, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz dwie łyżki mąki pszennej. Na koniec dosypujemy trochę sezamu. Kiedy mamy w misce już wszystkie składniki to mieszamy je do uzyskania konsystencji ciasta.
Przygotowanie kurczaka
- Filet z kurczaka kroimy w kostkę.
- Do przygotowanej wcześniej marynaty wkładamy kurczaka i mieszamy. Odstawiamy na chwilę, żeby kurczak nasiąknął marynatą.
- Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Kiedy olej osiągnie już odpowiednią temperaturę do wkładamy do niej kurczaka. Smażymy do osiągnięcia złotego koloru na każdej ze stron.
- Kiedy kurczak jest już odpowiednio usmażony to przekładamy go do miski.
Przygotowanie sosu
- Kiedy kurczak jest już odpowiednio przygotowany to przyszła pora na sos. Do miski dodajemy pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, 200 mililitrów przecieru pomidorowego, cztery łyżki sosu sojowego, dwie łyżki cukru, dwie łyżki octu ryżowego oraz 100 mililitrów wody. Na koniec do smaku dodajemy trochę pieprzu. Następnie wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania płynnej konsystencji.
Przygotowanie dodatków
- Ananasa i paprykę kroimy w kostkę. Następne cebulę kroimy na kawałki przypominające piórka. Czosnek z imbirem siekamy na drobno.
- Kiedy wszystkie składniki mamy już odpowiednio przygotowane to przyszła pora na podsmażenie. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju i czekamy aż się rozgrzeje. Kiedy patelnia osiągnie odpowiednią temperaturę to dodajemy cebulę. Smażymy aż zacznie lekko brązowieć. Następnie dodajemy imbir z czosnkiem i chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy ananasa i paprykę i smażymy aż ananas zacznie się lekko przypiekać.
Przygotowanie makaronu
- Do garnka nalewamy wodę z dodatkiem soli. Następnie kiedy woda osiągnie temperaturę wrzenia, wrzucamy do niej makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu, makaron przelewamy zimną wodą.
Przygotowanie końcowe
- Do podsmażonych wcześniej dodatków, dodajemy kurczaka. Po chwili zalewamy sosem. Całość smażymy około pięciu minut.
- Ugotowany makaron przekładamy do talerza. Następnie dodajemy kurczaka z sosem i mieszamy. Do dekoracji posypujemy szczypiorkiem i sezamem.
Wartości odżywcze
Kalorie: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
Polecam przepis na zapiekane naleśniki z farszem.
1 thought on “Kurczak w sosie słodko – kwaśnym”