Pierogi przez wielu Polaków są uznawane niemal za nasze danie narodowe. Lubimy się nim chwalić zwłaszcza kiedy w odwiedziny przyjeżdżają do nas goście z zagranicy. Są do kupienia w niemal każdej restauracji, jednak szczególną radość osiągamy wtedy kiedy zrobimy je sami w domu. Jedna szczególna wersja pierogów przypadła mi do gustu najbardziej. Poniżej chciała bym wam przedstawić przepis na pierogi z serem na słodko.
Przepis na pierogi z serem na słodko
Przepis na pierogi z serem na słodko
Skladniki
Składniki na masę serową
- 1 kg sera białego półtłustego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego może być zamieniony na tartą laskę wanilii
- 3 łyżki kaszy mannej
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- sól szczypta
- 1 łyżka oleju
- 100 ml letniej wody
Przygotowanie
Przygotowanie masy serowej
- Na początek zajmiemy się przygotowaniem masy serowej. Do miski dodajemy 1 kilogram sera białego, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego oraz 3 łyżki kaszy mannej. Na koniec wbijamy jedno jajko. Masę wyrabiamy ręcznie do połączenia się wszystkich składników.
Przygotowanie ciasta na pierogi
- Do miski wsypujemy 500 gramów mąki, szczyptę soli, jedną łyżkę oleju oraz 100 mililitrów letniej wody. Kiedy mamy w misce już wszystkie składniki to przy pomocy rąk wyrabiamy ciasto, do momentu aż stanie się sprężyste i podatne do lepienia.
Lepienie pierogów
- Ulepione wcześniej ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Całość dzielimy na kilka części. Następnie każdą część wałkujemy do osiągnięcia cienkiego placka (po wycięciu poprzedniej części i ulepieniu pierogów. Z rozwałkowanego ciasta przy pomocy szklanki wycinamy okrągłe kawałki.
- Na każdy okrągły kawałek nakładamy około 1,5 łyżeczki masy serowej (wedle uznania). Następnie sklejamy to przy pomocy rąk tak by uzyskać charakterystyczny falisty brzeg.
- Gotowe pierogi odkładamy na bok.
- Do dużego garnka wlewamy około 3/4 objętości wody i czekamy aż się zagotuje. Gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia to wrzucamy do niej pierogi. Czekamy do wypłynięcia. Gdy pierogi już wypłyną na powierzchnie to gotujemy jeszcze około minuty i wyjmujemy z garnka na talerz.
Wartości odżywcze
Kalorie: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
Polecam również przepis na kurczaka w sosie słodko – kwaśnym.
1 thought on “Pierogi z serem na słodko”