Kuskus perłowy z kalafiorem cukinią i pieczarkami

Kuskus perłowy z kalafiorem cukinią i pieczarkami

W ostatnim czasie chodziła za mną jakaś potrawa z kuskusem perłowym. W związku z tym wpadłam na pomysł, by połączyć kuskus perłowy z kalafiorem (blanszowanym), cukinią i pieczarkami oraz z dodatkiem sera Grana Padano. Jest to prosty przepis, który bardzo szybko przygotujesz w swojej kuchni.

kuskus perłowy z kalafiorem, cukinią i pieczarkami

Przepis kuskus perłowy z kalafiorem, cukinią i pieczarkami

Przepis na kuskus perłowy z kalafiorem, cukinią i pieczarkami z dodatkiem grana padano
No ratings yet
Czas przygotowania 35 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Danie Obiad
Kuchnia Śródziemnomorska
Porcja 4 porcje
Kalorie 1 kcal

Skladniki
  

Składniki na kuskus perłowy z kalafiorem, cukinią i pieczarkami

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka kaszy kuskus perłowej ja użyłam tej z biedronki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki posolonej wody
  • 200 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki startego sera Grana Padano
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 200 g kalafiora blanszowanego

Przygotowanie
 

Przygotowanie potrawy

  • Na początek należy ugotować kaszę. W tym celu do garnka wlewamy 2 szklanki wody i solimy. Kiedy woda zacznie się gotować, to wsypujemy do niej jedną szklankę kaszy kuskusu perłowego. Gotujemy 18 minut pod przykryciem. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać żeby nie przywarła. Kiedy kasza wchłonie wodę to wtedy zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut.
    kuskus perłowy
  • Kiedy czekamy na ugotowanie się kaszy to możemy zająć się przygotowaniem pozostałych składników. Pieczarki należy pokroić w plasterki. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki. Cebule natomiast siekamy na drobne kawałki.
  • Na początku należy podsmażyć cebulę. W tym celu na patelnie wlewamy olej lub oliwę i wsypujemy pokrojoną cebulę. Smażymy ją do momentu aż zacznie zmieniać kolor na brązowy. Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy przez około 20 sekund.
    podsmażanie cebuli
  • Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy pieczarki, cukinie blanszowany kalafior. Całość smażymy aż z pieczarek odparuje cała woda a warzywa staną się miękkie.
  • Kiedy pieczarki oraz warzywa są już odpowiednio podsmażone to na patelnię dodajemy czubatą łyżkę masła oraz kuskus perłowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser Grana Padano oraz pietruszkę.
    smażenie kuskusu perłowego ze składnikami

Film

Wartości odżywcze

Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe cukinia, kalafior, kuskus, kuskusperłowy, pieczarki
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!

Polecam przepis na zapiekane naleśniki z farszem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating





Facebook
Pinterest
Instagram
Tiktok