Zapiekane naleśniki z farszem

Zapiekane naleśniki z farszem

Zapiekane naleśniki z farszem sosem beszamelowym i mozarellą to pyszny pomysł na obiad. Przepis na ciasto oraz farsz jesz bardzo prosty a ich smak jest fantastyczny. Można je również przygotować w wersji bezmięsnej.

zapiekane naleśniki z farszem

Przepis na zapiekane naleśniki z farszem

Zapiekane naleśniki z farszem i sosem beszamelowym
No ratings yet
Czas przygotowania 1 godzina
Czas pieczenia / gotowania 25 minuty
Czas całkowity 1 godzina 25 minuty
Danie Obiad
Kuchnia Polska
Porcja 10 porcji
Kalorie 1 kcal

Skladniki
  

Składniki na naleśniki

  • 2 jajka
  • 250 ml wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • sól szczypta

Składniki na farsz

  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 3 ziemniaki w zależności od preferencji, średnie bądź duże
  • 1 marchewka duża
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 natka pietruszki
  • pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • pół piersi z kurczaka
  • oliwa

Składniki na sos beszamelowy

  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • pieprz szczypta lub mniej w zależności od preferencji
  • łyżeczki soli

Dodatki

  • 50 g startej mozarelli można więcej w zależności od preferencji

Przygotowanie
 

Przygotowanie naleśników

  • Na początek zajmiemy się przygotowaniem ciasta na naleśniki. Do miski wsypujemy 200 gramów mąki oraz szczyptę soli. Następnie wlewamy 250 mililitrów wody oraz 250 mililitrów mleka. Na koniec wbijamy dwa jajka.
    Wszystkie składniki miksujemy razem na gładkie ciasto, ale tylko do połączenia się wszystkich składników.
  • Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej i dobrze rozgrzanej patelni. Gdy spód naleśnika jest ścięty, to przewracamy na drugą stronę. Gotowe, usmażone naleśniki odkładamy na talerz.

Przygotowanie farszu

  • Przygotowanie farszu zaczynamy od kurczaka. Pierś z kurczaka oprawiamy z niepotrzebnych błon. Następnie oprawionego kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy troszkę oliwy i przyprawy do gyrosa. Następnie mieszamy razem tak by kurczak został cały obtoczony w przyprawach.
    zapiekane naleśniki z farszem
  • Obtoczonego kurczaka, przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy lub oleju i smażymy do momentu aż znikną wszystkie surowe kawałki.
    zapiekane naleśniki z farszem
  • Cebulę obieramy a następnie kroimy ją w drobną kosteczkę. Następnie obieramy ziemniaki oraz marchewkę i kroimy je w kostkę.
    Do garnka nalewamy wodę oraz dodajemy troszkę soli i gotujemy. Następnie do gotującej się wody wrzucamy pokrojone wcześniej ziemniaki i marchewkę. Gotujemy około pięciu minut pod przykryciem. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
    Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Kiedy patelnia będzie miała już odpowiednią temperaturę, to dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do odparowania wody. Kiedy mamy już gotowe pieczarki to dodajemy do nich podgotowane ziemniaki oraz marchewkę. Następnie dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
    zapiekane naleśniki z farszem

Przygotowanie naleśników z nadzieniem

  • Na każdym naleśniku nakładamy po jednej lub dwie łyżki farszu. Boki zawijamy na długość ok dwóch / trzech centymetrów ku środkowi a następnie zawijamy jak roladę.

Przygotowanie sosu beszamelowego

  • W małym garnku roztapiamy masło. Kiedy masło będzie już płynne od razu dodajemy dwie łyżki mąki i podsmażamy ok 15 sekund. Następnie po trochu dolewamy 500 mililitrów zimnego mleka, cały czas energicznie mieszając przy pomocy rózgi kuchennej. Mieszamy tak długo aż sos zacznie gęstnieć. Następnie doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Pieczenie naleśników z farszem

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsiusza w trybie góra / dół.
    Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia możemy posmarować odrobiną sosu beszamelowego.
    Po ułożeniu wszystkich zawiniętych naleśników, zalewamy je gorącym sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startą mozarellą.
    Gotowe naczynie wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut do czasu aż mozarella nabierze złotego koloru.

Wartości odżywcze

Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe beszamelowy, naleśniki, nalesnikizsosembeszamelowym, ser, sos beszamelowy, zapiekane
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!

Polecam przepis na nuggetsy z kurczaka z dipem ogórkowo – czosnkowym



1 thought on “Zapiekane naleśniki z farszem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating





Facebook
Pinterest
Instagram
Tiktok