Składniki na kuskus perłowy z kalafiorem, cukinią i pieczarkami
1ząbek czosnku
1 szklanka kaszy kuskus perłowejja użyłam tej z biedronki
1cebula
2łyżki oleju
2 szklanki posolonej wody
200gpieczarek
1cukinia
2łyżki startego sera Grana Padano
sóldo smaku
pieprzdo smaku
1czubata łyżka masła
natka pietruszki
200gkalafiorablanszowanego
Przygotowanie
Przygotowanie potrawy
Na początek należy ugotować kaszę. W tym celu do garnka wlewamy 2 szklanki wody i solimy. Kiedy woda zacznie się gotować, to wsypujemy do niej jedną szklankę kaszy kuskusu perłowego. Gotujemy 18 minut pod przykryciem. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać żeby nie przywarła. Kiedy kasza wchłonie wodę to wtedy zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut.
Kiedy czekamy na ugotowanie się kaszy to możemy zająć się przygotowaniem pozostałych składników. Pieczarki należy pokroić w plasterki. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki. Cebule natomiast siekamy na drobne kawałki.
Na początku należy podsmażyć cebulę. W tym celu na patelnie wlewamy olej lub oliwę i wsypujemy pokrojoną cebulę. Smażymy ją do momentu aż zacznie zmieniać kolor na brązowy. Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy przez około 20 sekund.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy pieczarki, cukinie blanszowany kalafior. Całość smażymy aż z pieczarek odparuje cała woda a warzywa staną się miękkie.
Kiedy pieczarki oraz warzywa są już odpowiednio podsmażone to na patelnię dodajemy czubatą łyżkę masła oraz kuskus perłowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser Grana Padano oraz pietruszkę.
Film
Wartości odżywcze
Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe cukinia, kalafior, kuskus, kuskusperłowy, pieczarki