Na początek zajmiemy się przygotowaniem i obróbką brokuła. Kroimy go na mniejsze różyczki i przekładamy do miski. Następnie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera należy obrać. Cebulę kroimy w większą kostkę, natomiast marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w grubszą kostkę.
Przygotowujemy garnek, do którego dodajemy jedną łyżkę masła klarowanego. Kiedy garnek się już rozgrzeje a masło się rozpuści to wrzucamy do niego cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i smażymy przez około 5 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki papryki wędzonej. Następnie po wymieszaniu przypraw obieramy 2 ząbki czosnku i wyciskamy je do garnka.
Kiedy mamy już przygotowane wszystkie dodatki, to do garnka dodajemy brokuła a następnie dodajemy 1 wcześniej przygotowanego bulionu. Gotujemy do czasu aż brokuł i warzywa staną się miękkie.
Kiedy wszystkie warzywa będą już gotowe to dodajemy kilka kropel soku z cytryny oraz 4 krople ( lub więcej w zależności od preferencji) sosu tabasco dla podkręcenia smaku. Następnie zupę miksujemy przy pomocy blendera. Gotową zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.