3ziemniakiw zależności od preferencji, średnie bądź duże
1marchewkaduża
2łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2łyżeczki soli
1natka pietruszki
pieprz
przyprawa do gyrosa
pół piersi z kurczaka
oliwa
Składniki na sos beszamelowy
30gmąki pszennej
2 łyżki masła
500mlmleka
gałka muszkatołowaszczypta
pieprzszczypta lub mniej w zależności od preferencji
⅓łyżeczki soli
Dodatki
50gstartej mozarellimożna więcej w zależności od preferencji
Przygotowanie
Przygotowanie naleśników
Na początek zajmiemy się przygotowaniem ciasta na naleśniki. Do miski wsypujemy 200 gramów mąki oraz szczyptę soli. Następnie wlewamy 250 mililitrów wody oraz 250 mililitrów mleka. Na koniec wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki miksujemy razem na gładkie ciasto, ale tylko do połączenia się wszystkich składników.
Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej i dobrze rozgrzanej patelni. Gdy spód naleśnika jest ścięty, to przewracamy na drugą stronę. Gotowe, usmażone naleśniki odkładamy na talerz.
Przygotowanie farszu
Przygotowanie farszu zaczynamy od kurczaka. Pierś z kurczaka oprawiamy z niepotrzebnych błon. Następnie oprawionego kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy troszkę oliwy i przyprawy do gyrosa. Następnie mieszamy razem tak by kurczak został cały obtoczony w przyprawach.
Obtoczonego kurczaka, przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy lub oleju i smażymy do momentu aż znikną wszystkie surowe kawałki.
Cebulę obieramy a następnie kroimy ją w drobną kosteczkę. Następnie obieramy ziemniaki oraz marchewkę i kroimy je w kostkę. Do garnka nalewamy wodę oraz dodajemy troszkę soli i gotujemy. Następnie do gotującej się wody wrzucamy pokrojone wcześniej ziemniaki i marchewkę. Gotujemy około pięciu minut pod przykryciem. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Kiedy patelnia będzie miała już odpowiednią temperaturę, to dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do odparowania wody. Kiedy mamy już gotowe pieczarki to dodajemy do nich podgotowane ziemniaki oraz marchewkę. Następnie dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
Przygotowanie naleśników z nadzieniem
Na każdym naleśniku nakładamy po jednej lub dwie łyżki farszu. Boki zawijamy na długość ok dwóch / trzech centymetrów ku środkowi a następnie zawijamy jak roladę.
Przygotowanie sosu beszamelowego
W małym garnku roztapiamy masło. Kiedy masło będzie już płynne od razu dodajemy dwie łyżki mąki i podsmażamy ok 15 sekund. Następnie po trochu dolewamy 500 mililitrów zimnego mleka, cały czas energicznie mieszając przy pomocy rózgi kuchennej. Mieszamy tak długo aż sos zacznie gęstnieć. Następnie doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Pieczenie naleśników z farszem
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsiusza w trybie góra / dół. Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia możemy posmarować odrobiną sosu beszamelowego. Po ułożeniu wszystkich zawiniętych naleśników, zalewamy je gorącym sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startą mozarellą. Gotowe naczynie wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut do czasu aż mozarella nabierze złotego koloru.
Wartości odżywcze
Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe beszamelowy, naleśniki, nalesnikizsosembeszamelowym, ser, sos beszamelowy, zapiekane