260gczerwonych burakówmożna użyć gotowanych z marketu
czarnuszka
600gmąki pszennej
2jajka
2łyżki mleka
60gmasłamiękkiego, pokrojonego na kawałki
20gdrożdży świeżych
1 ¼łyżeczkę soli
Przygotowanie
Przygotowanie różowych bułeczek z czarnuszką
Na początku zajmiemy się przygotowaniem buraków. Należy je obrać. Następnie przygotowujemy garnek z wodą i wstawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie się gotować to wrzucamy do niej buraki. Gotujemy do momentu aż zrobią się miękkie. Następnie kroimy buraki na kawałki. Pokrojone buraczki przekładamy do miski i dodajemy 120 mililitrów wody. Miksujemy przy użyciu robota lub blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do miski dodajemy 600 gramów mąki pszennej, 60 gramów miękkiego masła pokrojonego wcześniej na kawałki, drożdże, 10 gramów miodu, oraz 1 i 1/4 łyżeczki soli. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowaną masę z buraków.Kiedy w misce mamy już wszystkie składniki to ciasto wyrabiamy przy pomocy rąk lub robota planetarnego. Gotowe ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
Lekko oprószamy mąką blat i przekładamy na niego wyrośnięte wcześniej ciasto. Następnie ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej z nich formujemy wałek o długości ok 25 - 30 centymetrów. Wałki wiążemy w środku w supeł a oba końce wkładamy do środka supła tak by jeden był od dołu a drugi od góry. Na koniec ściskamy palcami środek supełka tak żeby końcówki się zlepiły.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę przekładamy bułki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Wbijamy jedno jajko do miski i dodajemy do niego dwie łyżki mleka. Następnie roztrzepujemy. Tak przygotowanym jajkiem smarujemy wszystkie bułki przy pomocy pędzelka. Na koniec kiedy mamy już posmarowane bułki to posypujemy je sezamem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni w trybie góra / dół. Kiedy piekarnik mamy już nagrzany to wkładamy do niego bułeczki i pieczemy około 15 minut.