Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Poniżej przedstawiam wam przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą.


Składniki na ciasto

  • 250 gram mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki oleju

Składniki na nadzienie

  • 50 gram sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 gram oliwy
  • 400g świeżego szpinaku
  • 250g sera ricotta
  • łyżeczka pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej


Przygotowanie:

Ciasto

Na początek przygotujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę. Następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy półtorej łyżeczki oleju oraz pół łyżeczki soli. Kiedy mamy już razem wszystkie składniki, przystępujemy do ugniatania ciasta. Z gotowego ciasta formujemy kulkę a następnie zawijamy w folie spożywczą. Tak zawinięte ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto wałkujemy na cienki placek a następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraty.

Nadzienie

Teraz przygotujemy nadzienie. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy szpinak. Po chwili podsmażania dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Tak połączone składniki dusimy do momentu odparowania wody co chwilę mieszając żeby się nie przypaliło. Gdy szpinak będzie już gotowy to odkładamy go na bok i czekamy aż ostygnie. Kiedy szpinak będzie już chłodny to kroimy go na drobno. Następnie mieszamy go razem z serem oraz dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową.

Na koniec przyszła pora na połączenie ciasta z nadzieniem. Na przygotowane wcześniej kwadraty nakładamy łyżeczką farsz w taki sposób by na każdej stronie był odstęp około jednego centymetra. Następnie nadzienie przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta i łączymy wszystkie brzegi. Po zlepieniu brzegów, za pomocą widelca nadajemy ravioli charakterystyczny wzorek. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i oliwy. Na gotującą się wodę wrzucamy wcześniej przygotowany makaron. Po około 12 minutach wyciągamy ravioli z gotującej wody.

W tym momencie ravioli ze szpinakiem i ricottą jest gotowe. Najlepiej podawać je ze startym parmezanem.


W mojej wersji, podane jest z dodatkiem parmezanu, oliwy, czosnku oraz gniecionymi i podsmażonymi pomidorami.

Smacznego 🙂


Polecam również przepis na kurczaka w sosie teriyaki



2 thoughts on “Ravioli ze szpinakiem i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook
Pinterest
Instagram
Tiktok