Łaciate ciasto

Łaciate ciasto

Czasami mam ochotę wrócić do smaków z dzieciństwa. Jednym z nich, który bardzo miło wspominam to ten jak smakuje łaciate ciasto domowej roboty. Poniżej znajdziecie przepis.

łaciate ciasto

Łaciate ciasto

Magda
Przepis na łaciate ciasto
5 from 1 vote
Czas przygotowania 30 minuty
Czas pieczenia / gotowania 40 minuty
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Danie Ciasta
Kuchnia Polska
Porcja 6 porcji
Kalorie 1 kcal

Skladniki
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 340 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 140 g powideł lub dżemu śliwkowego

Składniki na masę serową

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 400 g twarogu sernikowego dobrej jakości

Przygotowanie
 

Przygotowanie ciasta

  • Na początku zajmiemy się przygotowaniem ciasta. Składniki wyjmujemy odpowiednio wcześniej, tak żeby uzyskały temperaturę pokojową. Gdy osiągną już one odpowiednią temperaturę to przystępujemy do mieszania składników. W pierwszej kolejności do miski wsypujemy 340 gramów mąki, 3 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody i 120 gramów cukru. Następnie dodajemy 140 gramów powideł, 250 mililitrów mleka, 125 mililitrów oleju. Na koniec wbijamy dwa całe jajka.
    łaciate ciasto
  • Kiedy mamy już wszystkie składniki w misce to przystępujemy do wyrabiania ciasta. Przy pomocy łyżki mieszamy wszystkie składniki do momentu, w którym uzyskają one jednolitą konsystencję. Kiedy ciasto jest już gotowe, to przygotowujemy blachę. Najlepsza będzie o wymiarach około 33×22 centymetry. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie przelewamy gotowe ciasto do formy.
    łaciate ciasto

Przygotowanie masy serowej

  • Po przelaniu ciasta na blachę, pora na przygotowanie masy serowej, żeby zrobić łatki.Do drugiej miski dodajemy 400g twarogu sernikowego, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 łyżki cukru pudru oraz 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku. Na końcu wbijamy jedno jajko. Podobnie jak w przypadku ciasta, masę serową mieszamy przy pomocy łyżki do połączenia się wszystkich składników.
    łaciate ciasto
  • Gdy masa jest już gotowa to przy pomocy łyżki robimy łatki, na wcześniej wylanym cieście. Rezultat powinien wyglądać mniej więcej jak na poniższym zdjęciu.
    łaciate ciasto

Pieczenie

  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy w trybie góra/dół przez około 40 minut lub do uzyskania suchego patyczka w miejscu ciasta.
    łaciate ciasto

Film

Wartości odżywcze

Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe ciasto, łaciate, łaciateciasto
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!



W tym momencie łaciate ciasto jest gotowe do jedzenia. Smacznego 🙂

Polecam również przepis na sernik z oreo.



1 thought on “Łaciate ciasto”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating





Facebook
Pinterest
Instagram
Tiktok