Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Nie ma chyba nic lepszego na śniadanie lub kolacje jak własnoręcznie zrobiona ciepła chałka z kruszonką.

Składniki:

Kruszonka

  • 25g masła w kawałkach
  • 30g mąki pszennej
  • 20g cukru

Chałka

  • 2 jajka
  • 50g cukru ( może być zastąpiony erytrolem)
  • 2 łyżeczki cukry wanilinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 40g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 500g mąki pszennej
  • 100g masła w kawałkach

Wykonanie:

Na początek przygotujemy kruszonkę.
Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier oraz masło. Następnie wyrabiamy do uzyskania konsystencji jednolitego ciasta (Do wyrabiania najlepiej jest użyć rąk). Powinno ono tworzyć jednolitą grudę. Nie musi być ono zbite, ale mąka nie powinna przesypywać się pomiędzy palcami. Po wyrobieniu kruszonkę odstawiamy do lodówki.

Teraz przyszła kolej na przygotowanie chałki.
Do naczynia wbijamy jedno całe jajko oraz żółtko z drugiego. Białko odstawiamy na później, posłuży nam ono to posmarowania chałki. Następnie dodajemy letnie mleko, pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier wanilinowy. Na koniec kruszymy drożdże i dodajemy do naczynia. Odstawiamy na około 10 minut do czasu aż drożdże zaczną pracować. Wszystkie składniki łączymy razem za pomocą rąk lub robota planetarnego do uzyskania konsystencji ciasta. Po wyrobieniu, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
Podczas oczekiwania na wyrośnięcie, możemy przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Po wyrośnięciu, przekładamy ciasto na blat i następnie dzielimy je na trzy części. Z wydzielonych części pleciemy warkocz i przekładamy na przygotowaną wcześniej blachę. Następnie gotową chałkę odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra dół bez termoobiegu. Roztrzepujemy wcześniej przygotowane białko i następnie smarujemy nim chałkę za pomocą pędzelka. Na koniec posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na około 20 – 25 minut. Można również piec, do momentu uzyskania żółto – brązowego koloru.

Po ostudzeniu, chałka z kruszonką jest gotowa do podania. Można podawać ją z masłem lub ulubionymi dodatkami. Od siebie polecam dżem wiśniowy.

Polecam również przepis na ciasto z borówkami 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook
Pinterest
Instagram
Tiktok