Pomysłów na naleśniki może być wiele, jednak naleśniki z mięsem i warzywami są moją ulubioną wersją. Mięso mielone wspaniale się komponuje ze smakiem naleśnika, z dodatkiem warzyw oraz sosu czosnkowego.
Przepis na naleśniki z mięsem i warzywami
Przepis na naleśniki z mięsem i warzywami
Skladniki
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 0,5 litra mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
Składniki na nadzienie
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- majeranek
- oregano
- 1 papryka czerwona
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 świeży ogórek
- 1 sałata lodowa może być zastąpiona np miksem sałat
- 1 pomidorki koktajlowe
- olej można wymienić na oliwę
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Składniki na sos czosnkowy
- 1 duży jogurt naturalny
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- zioła prowansalski
Przygotowanie
Przygotowanie nadzienia na naleśniki z mięsem i warzywami
- Na początku zajmiemy się przygotowaniem warzyw. Ogórka obieramy i kroimy na pół. Następnie dwie połówki kroimy w plasterki tak by otrzymać kształt półksiężyca. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Następnie kroimy ją w paski a potem w kostkę. Sałatę lodową obieramy z liści a następnie kroimy w kawałki przypominające kwadrat lub prostokąt. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Wszystkie warzywa po przygotowaniu wkładamy do miski. Na koniec otwieramy małą puszkę kukurydzy konserwowej i wsypujemy ją do miski z przygotowanymi wcześniej warzywami. Całość razem mieszamy.
Przygotowanie mięsa mielonego
- Obieramy 2 ząbki czosnku oraz cebulę. Następnie na patelnię wlewamy troszkę oleju lub oliwy i rozgrzewamy. Kiedy patelnia osiągnie już odpowiednią temperaturę, to dodajemy cebulę i smażymy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone. Po lekkim podsmażeniu wyciskamy 2 wcześniej obrane ząbki czosnku. Następnie dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek, pół łyżeczki soli, pieprz (najlepiej świeżo mielony) oraz oregano. Po dodaniu wszystkich przypraw, dokładnie mieszamy mięso.
- Smażymy do momentu aż mięso będzie całkowicie usmażone.
Przygotowanie sosu czosnkowego
- Do miski wlewamy w całości jeden duży jogurt naturalny. Następnie dodajemy jedną łyżkę majonezu. Dwa ząbki czosnku obieramy i wyciskamy do miski z jogurtem. Dodajemy zioła prowansalski oraz koperek. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Przygotowanie naleśników
- Do miski wlewamy pół litra mleka oraz pół szklanki wody mineralnej. Następnie wbijamy jedno całe jajko. Na koniec wsypujemy dwie szklanki mąki pszennej. Całość mieszamy przy pomocy trzepaczki lub miksera do uzyskania konsystencji ciasta. Jeżeli ciasto jest za rzadkie to można dodać dodatkowo trochę mąki.
- Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Następnie wlewamy na nią porcję ciasta w ilości takiej aby przykryło dno patelni. Kiedy ciasto się już zetnie to przekręcamy naleśnik na drugą stronę. Smażymy do momentu uzyskania lekko brązowego koloru
Przygotowanie naleśnika z mięsem i z warzywami
- Naleśnika rozkładamy na płasko na talerzu. Następnie dodajemy 3 łyżki mięsa mielonego. Polewamy sosem czosnkowym. Następnie dodajemy warzywa. Całość składamy na pół. Gotowego naleśnika można polać sosem czosnkowym, lub maczać każdy kawałek podczas jedzenia.
Nutrition
Calories: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
Polecam przepis na zapiekane naleśniki z farszem.