Przygotowanie nadzienia na naleśniki z mięsem i warzywami
Na początku zajmiemy się przygotowaniem warzyw. Ogórka obieramy i kroimy na pół. Następnie dwie połówki kroimy w plasterki tak by otrzymać kształt półksiężyca. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Następnie kroimy ją w paski a potem w kostkę. Sałatę lodową obieramy z liści a następnie kroimy w kawałki przypominające kwadrat lub prostokąt. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Wszystkie warzywa po przygotowaniu wkładamy do miski. Na koniec otwieramy małą puszkę kukurydzy konserwowej i wsypujemy ją do miski z przygotowanymi wcześniej warzywami. Całość razem mieszamy.
Przygotowanie mięsa mielonego
Obieramy 2 ząbki czosnku oraz cebulę. Następnie na patelnię wlewamy troszkę oleju lub oliwy i rozgrzewamy. Kiedy patelnia osiągnie już odpowiednią temperaturę, to dodajemy cebulę i smażymy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone. Po lekkim podsmażeniu wyciskamy 2 wcześniej obrane ząbki czosnku. Następnie dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek, pół łyżeczki soli, pieprz (najlepiej świeżo mielony) oraz oregano. Po dodaniu wszystkich przypraw, dokładnie mieszamy mięso.
Smażymy do momentu aż mięso będzie całkowicie usmażone.
Przygotowanie sosu czosnkowego
Do miski wlewamy w całości jeden duży jogurt naturalny. Następnie dodajemy jedną łyżkę majonezu. Dwa ząbki czosnku obieramy i wyciskamy do miski z jogurtem. Dodajemy zioła prowansalski oraz koperek. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Przygotowanie naleśników
Do miski wlewamy pół litra mleka oraz pół szklanki wody mineralnej. Następnie wbijamy jedno całe jajko. Na koniec wsypujemy dwie szklanki mąki pszennej. Całość mieszamy przy pomocy trzepaczki lub miksera do uzyskania konsystencji ciasta. Jeżeli ciasto jest za rzadkie to można dodać dodatkowo trochę mąki.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Następnie wlewamy na nią porcję ciasta w ilości takiej aby przykryło dno patelni. Kiedy ciasto się już zetnie to przekręcamy naleśnik na drugą stronę. Smażymy do momentu uzyskania lekko brązowego koloru
Przygotowanie naleśnika z mięsem i z warzywami
Naleśnika rozkładamy na płasko na talerzu. Następnie dodajemy 3 łyżki mięsa mielonego. Polewamy sosem czosnkowym. Następnie dodajemy warzywa. Całość składamy na pół. Gotowego naleśnika można polać sosem czosnkowym, lub maczać każdy kawałek podczas jedzenia.
Nutrition
Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe mięso mielone, naleśniki, sos czosnkowy, warzywa