Czasami mam ochotę wrócić do smaków z dzieciństwa. Jednym z nich, który bardzo miło wspominam to ten jak smakuje łaciate ciasto domowej roboty. Poniżej znajdziecie przepis.

Łaciate ciasto
Przepis na łaciate ciasto
Skladniki
Składniki na ciasto
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju
- 340 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 140 g powideł lub dżemu śliwkowego
Składniki na masę serową
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 400 g twarogu sernikowego dobrej jakości
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
- Na początku zajmiemy się przygotowaniem ciasta. Składniki wyjmujemy odpowiednio wcześniej, tak żeby uzyskały temperaturę pokojową. Gdy osiągną już one odpowiednią temperaturę to przystępujemy do mieszania składników. W pierwszej kolejności do miski wsypujemy 340 gramów mąki, 3 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody i 120 gramów cukru. Następnie dodajemy 140 gramów powideł, 250 mililitrów mleka, 125 mililitrów oleju. Na koniec wbijamy dwa całe jajka.
- Kiedy mamy już wszystkie składniki w misce to przystępujemy do wyrabiania ciasta. Przy pomocy łyżki mieszamy wszystkie składniki do momentu, w którym uzyskają one jednolitą konsystencję. Kiedy ciasto jest już gotowe, to przygotowujemy blachę. Najlepsza będzie o wymiarach około 33×22 centymetry. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie przelewamy gotowe ciasto do formy.
Przygotowanie masy serowej
- Po przelaniu ciasta na blachę, pora na przygotowanie masy serowej, żeby zrobić łatki.Do drugiej miski dodajemy 400g twarogu sernikowego, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 łyżki cukru pudru oraz 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku. Na końcu wbijamy jedno jajko. Podobnie jak w przypadku ciasta, masę serową mieszamy przy pomocy łyżki do połączenia się wszystkich składników.
- Gdy masa jest już gotowa to przy pomocy łyżki robimy łatki, na wcześniej wylanym cieście. Rezultat powinien wyglądać mniej więcej jak na poniższym zdjęciu.
Pieczenie
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy w trybie góra/dół przez około 40 minut lub do uzyskania suchego patyczka w miejscu ciasta.
Film
Wartości odżywcze
Kalorie: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
W tym momencie łaciate ciasto jest gotowe do jedzenia. Smacznego 🙂
Polecam również przepis na sernik z oreo.
1 thought on “Łaciate ciasto”