Jesień i sezon dyniowy sprzyja w realizacji pomysłów zrobionych z dyni. Tym razem przyszła kolej na dyniowy pasztet. Jest on pyszny i zdrowy. Może być również wspaniałym urozmaiceniem dla przepisów mięsnych. Jest nie tylko wspaniałą przystawką ale może również się sprawdzić jako danie obiadowe, na przykład z dodatkiem żurawiny.
Przepis na dyniowy pasztet
Przepis na dyniowy pasztet
Skladniki
Składniki na dyniowy pasztet
- 1 kg dyni hokkaido
- 400 g soczewicy
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1/2 selera
- 5 jajek
- 500 g pieczarek
- świeża natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oregano
- 3 ząbki świeżego czosnku
- 400 g płatków owsianych
- oliwa
- bazylia
Przygotowanie
Przygotowanie dyniowego pasztetu
- Na początku zajmiemy się przygotowaniem warzyw. Marchewki, pietruszki oraz selera obieramy ze skórki. Następnie marchewki z pietruszkami kroimy w grubsze plastry, natomiast selera na kawałki. Z dyni usuwamy pestki i kroimy ją na kawałki bez obierania. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej dynię. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni w trybie termoobiegu. Pieczemy przez 30 minut. . Pokrojone wcześniej warzywa wkładamy do miski. Następnie skrapiamy je oliwą i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylię. Wszystko razem mieszamy aż warzywa pokryją się przyprawami i oliwą. Obtoczone w przyprawach warzywa wkładamy na blachę do piekarnika z wcześniej włożoną dynią. Następnie całość pieczemy przez kolejną godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na bok do ostygnięcia.Do garnka wlewamy wodę a następnie gotujemy. Kiedy woda zacznie się już gotować to wsypujemy do niej 400 gramów soczewicy i gotujemy 10 – 15 minut do uzyskania miękkości. Kiedy soczewica będzie już gotowa to odcedzamy ją i przekładamy do miski. Czekamy do ostygnięcia. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pieczarki. Smażymy do momentu aż odparuje cała woda. Gotowe pieczarki odstawiamy do ostygnięcia. Natkę pietruszki, siekamy na drobne kawałki. Następnie obieramy 3 ząbki czosnku.Do wcześniej upieczonych warzyw dodajemy, 3 ząbki czosnku, ugotowaną soczewicę, pieczarki oraz 400 gramów płatków owsianych. Całość mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, tak aby uzyskać konsystencję masy.
- Do przygotowanej wcześniej masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz wbijamy 5 całych jajek. Następnie mieszamy przy pomocy rąk do momentu aż jajko połączy się ze składnikami. Gotową masę przekładamy do 4 form. Następnie nastawiamy piekarnik w tryb termoobiegu na 200 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pasztet jest gotowy do podania.
Wartości odżywcze
Kalorie: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
Polecam przepis na krem z dyni.
1 thought on “Dyniowy pasztet”