Na początku zajmiemy się przygotowaniem warzyw. Marchewki, pietruszki oraz selera obieramy ze skórki. Następnie marchewki z pietruszkami kroimy w grubsze plastry, natomiast selera na kawałki. Z dyni usuwamy pestki i kroimy ją na kawałki bez obierania. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej dynię. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni w trybie termoobiegu. Pieczemy przez 30 minut. . Pokrojone wcześniej warzywa wkładamy do miski. Następnie skrapiamy je oliwą i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylię. Wszystko razem mieszamy aż warzywa pokryją się przyprawami i oliwą. Obtoczone w przyprawach warzywa wkładamy na blachę do piekarnika z wcześniej włożoną dynią. Następnie całość pieczemy przez kolejną godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na bok do ostygnięcia.Do garnka wlewamy wodę a następnie gotujemy. Kiedy woda zacznie się już gotować to wsypujemy do niej 400 gramów soczewicy i gotujemy 10 - 15 minut do uzyskania miękkości. Kiedy soczewica będzie już gotowa to odcedzamy ją i przekładamy do miski. Czekamy do ostygnięcia. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pieczarki. Smażymy do momentu aż odparuje cała woda. Gotowe pieczarki odstawiamy do ostygnięcia. Natkę pietruszki, siekamy na drobne kawałki. Następnie obieramy 3 ząbki czosnku.Do wcześniej upieczonych warzyw dodajemy, 3 ząbki czosnku, ugotowaną soczewicę, pieczarki oraz 400 gramów płatków owsianych. Całość mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, tak aby uzyskać konsystencję masy.
Do przygotowanej wcześniej masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz wbijamy 5 całych jajek. Następnie mieszamy przy pomocy rąk do momentu aż jajko połączy się ze składnikami. Gotową masę przekładamy do 4 form. Następnie nastawiamy piekarnik w tryb termoobiegu na 200 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pasztet jest gotowy do podania.