Dyniowy pasztet

Dyniowy pasztet

Jesień i sezon dyniowy sprzyja w realizacji pomysłów zrobionych z dyni. Tym razem przyszła kolej na dyniowy pasztet. Jest on pyszny i zdrowy. Może być również wspaniałym urozmaiceniem dla przepisów mięsnych. Jest nie tylko wspaniałą przystawką ale może również się sprawdzić jako danie obiadowe, na przykład z dodatkiem żurawiny.

dyniowy pasztet

Przepis na dyniowy pasztet

Przepis na dyniowy pasztet
No ratings yet
Czas przygotowania 40 minutes
Czas pieczenia / gotowania 3 hours
Czas całkowity 3 hours 40 minutes
Danie Wypieki
Kuchnia Polska
Porcja 4 blaszki
Calories 1 kcal

Skladniki
  

Składniki na dyniowy pasztet

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 400 g soczewicy
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 5 jajek
  • 500 g pieczarek
  • świeża natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 400 g płatków owsianych
  • oliwa
  • bazylia

Przygotowanie
 

Przygotowanie dyniowego pasztetu

  • Na początku zajmiemy się przygotowaniem warzyw. Marchewki, pietruszki oraz selera obieramy ze skórki. Następnie marchewki z pietruszkami kroimy w grubsze plastry, natomiast selera na kawałki. Z dyni usuwamy pestki i kroimy ją na kawałki bez obierania.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej dynię. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni w trybie termoobiegu. Pieczemy przez 30 minut. .
    Pokrojone wcześniej warzywa wkładamy do miski. Następnie skrapiamy je oliwą i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylię. Wszystko razem mieszamy aż warzywa pokryją się przyprawami i oliwą.
    Obtoczone w przyprawach warzywa wkładamy na blachę do piekarnika z wcześniej włożoną dynią. Następnie całość pieczemy przez kolejną godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
    Do garnka wlewamy wodę a następnie gotujemy. Kiedy woda zacznie się już gotować to wsypujemy do niej 400 gramów soczewicy i gotujemy 10 – 15 minut do uzyskania miękkości. Kiedy soczewica będzie już gotowa to odcedzamy ją i przekładamy do miski. Czekamy do ostygnięcia.
    Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pieczarki. Smażymy do momentu aż odparuje cała woda. Gotowe pieczarki odstawiamy do ostygnięcia.
    Natkę pietruszki, siekamy na drobne kawałki. Następnie obieramy 3 ząbki czosnku.
    Do wcześniej upieczonych warzyw dodajemy, 3 ząbki czosnku, ugotowaną soczewicę, pieczarki oraz 400 gramów płatków owsianych. Całość mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, tak aby uzyskać konsystencję masy.
    masa na dyniowy pasztet
  • Do przygotowanej wcześniej masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz wbijamy 5 całych jajek. Następnie mieszamy przy pomocy rąk do momentu aż jajko połączy się ze składnikami.
    Gotową masę przekładamy do 4 form. Następnie nastawiamy piekarnik w tryb termoobiegu na 200 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny.
    Po upieczeniu pasztet jest gotowy do podania.
    masa na dyniowy pasztet w formach

Nutrition

Calories: 1kcal
Keyword dynia, pasztet, pasztet z dyni
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!

Polecam przepis na krem z dyni.



1 thought on “Dyniowy pasztet”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating





Facebook
Pinterest
Instagram
Tiktok