Przepisów na pierniki jest wiele, jednak jedna wersja przypadła mi do gustu najbardziej. Jest to piernik z pomidorów. Wbrew pozorom w tymi pierniku wcale nie czuć smaku pomidorów a samo ciasto jest po prostu przepyszne. Jest to ciasto bardzo proste w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Dodatkowo jest bardzo puszyste i wilgotne.
Przepis na piernik z pomidorów
Poniżej znajdziecie przepis na piernik z pomidorów
Skladniki
Składniki na piernik z pomidorów
- 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 1/2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 banan
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
Składniki na dodatki
- 1 słoik powideł śliwkowych
- olej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
Przygotowanie piernika z pomidorów
- Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia piernika. Pomidory powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przygotowujemy dużą miskę. Następnie wsypujemy do niej 2 szklanki mąki pszennej, jedną łyżkę kakao, jedną łyżeczkę sody, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1,5 łyżki przyprawy piernikowej. Kiedy wszystkie suche składniki mamy już w misce, to mieszamy je przy pomocy łyżki.
- Przygotowujemy drugą miskę na mokre składniki. Następnie dodajemy do miski jednego banana pokrojonego na mniejsze kawałki, jedną szklankę pomidorów z puszki, pół szklanki oleju roślinnego oraz pół szklanki cukru trzcinowego.
- Wszystkie mokre składniki z dodatkiem cukru trzcinowego blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Przygotowane wcześniej suche składniki dodajemy do wcześniej przygotowanej miski z mokrymi składnikami. Następnie przy pomocy łyżki mieszamy je razem do uzyskania konsystencji gęstego ciasta.
- Ciasto wylewamy na blachę keksówke wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok 28 – 32 centymetrów lub jak w moim przypadku okrągłą formę 19 centymetrową.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w trybie góra / dół. Kiedy piekarnik się już nagrzeje to wkładamy do niego przygotowane wcześniej ciasto. Następnie pieczemy przez ok 45 minut do uzyskania brązowo złotego koloru.
- Wypieczone ciasto wyjmujemy z blachy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie przekrajamy je na pół.
- Dolną część ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi. Następnie przykrywamy górną częścią.
Przygotowanie polewy na piernik z pomidorów
- Do garnka wlewamy jedną łyżkę oleju. Następnie dodajemy pół tabliczki gorzkiej czekolady oraz pół tabliczki czekolady mlecznej. Czekoladę roztapiamy na wolnym ogniu do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie roztopioną czekoladą polewamy czekoladą. Gotowy piernik możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Nutrition
Calories: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
Polecam również przepis na łaciate ciasto.
Muszę wypróbować w wersji bez glutenu 🙂