Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia piernika. Pomidory powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowujemy dużą miskę. Następnie wsypujemy do niej 2 szklanki mąki pszennej, jedną łyżkę kakao, jedną łyżeczkę sody, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1,5 łyżki przyprawy piernikowej. Kiedy wszystkie suche składniki mamy już w misce, to mieszamy je przy pomocy łyżki.
Przygotowujemy drugą miskę na mokre składniki. Następnie dodajemy do miski jednego banana pokrojonego na mniejsze kawałki, jedną szklankę pomidorów z puszki, pół szklanki oleju roślinnego oraz pół szklanki cukru trzcinowego.
Wszystkie mokre składniki z dodatkiem cukru trzcinowego blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Przygotowane wcześniej suche składniki dodajemy do wcześniej przygotowanej miski z mokrymi składnikami. Następnie przy pomocy łyżki mieszamy je razem do uzyskania konsystencji gęstego ciasta.
Ciasto wylewamy na blachę keksówke wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok 28 - 32 centymetrów lub jak w moim przypadku okrągłą formę 19 centymetrową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w trybie góra / dół. Kiedy piekarnik się już nagrzeje to wkładamy do niego przygotowane wcześniej ciasto. Następnie pieczemy przez ok 45 minut do uzyskania brązowo złotego koloru.
Wypieczone ciasto wyjmujemy z blachy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie przekrajamy je na pół.
Dolną część ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi. Następnie przykrywamy górną częścią.