Nie ma chyba nic lepszego niż własnoręcznie zrobione jagodzianki z serem.
Poniżej znajdziecie przepis na moją wersję drożdżówek.
Jagodzianki z serem
Przepis na jagodzianki z serem
Skladniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 500 g mąki tortowej
- 40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdży suchych
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 ml mleka letniego
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g masła roztopionego
- sól szczypta
Składniki na kruszonkę
- 90 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- cynamon szczypta
- 60 g masła zimnego
Składniki na masę serową
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- 1 budyń śmietankowy proszek
Dodatki
- 1,5 szklanki jagód
- 1 zółtko
- 1 łyżka mleka do wymieszania z żółtkiem
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta drożdżowego
- Na początek zajmiemy się przygotowaniem ciasta. Bierzemy 500 gramów mąki i przesiewamy ją do miski. Następnie dodajemy suche drożdże oraz szczyptę soli. Jeżeli używamy świeżych drożdży to przygotowujemy wcześniej zaczyn.
- Do oddzielnej miski wbijamy jedno całe jajko oraz dwa żółtka. Następnie dodajemy jedną łyżeczkę cukru wanilinowego oraz 60 gram cukru. Po dodaniu wszystkich składników, miksujemy jajka na puszystą masę.
- Do wcześniej przygotowanej mąki, wlewamy letnie mleko oraz ubitą masę jajeczną i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po lekkim połączeniu masy, stopniowo i w niewielkich porcjach dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy przez około 15 minut.
- Gotowe ciasto pozostawiamy w owiniętej ściereczką misce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Przygotowanie kruszonki
- Teraz przyszła pora na przygotowanie kruszonki. Do miski dodajemy 90 gramów mąki pszennej, 50 gramów cukru, jedną łyżeczkę cukru wanilinowego, szczyptę cynamonu oraz 60 gramów zimnego masła. Kiedy mamy już w misce wszystkie składniki to przystępujemy do wyrabiania. Najlepiej rozdrabniać ją palcami. Kruszonka powinna mieć grudkowatą konsystencję.
- Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
Przygotowanie masy serowej
- Kiedy mamy już gotową kruszonkę oraz czekamy na wyrośnięcie ciasta, możemy przygotować masę serową. Do miski dodajemy 250 gramów twarogu, dwie łyżki cukru, dwie łyżeczki cukru wanilinowego, jedną łyżeczkę soku z cytryny, jedną łyżkę masła w temperaturze pokojowej. Na koniec wbijamy jedno żółtko oraz wsypujemy jedno opakowanie budyniu śmietankowego.
- Twaróg wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowanie drożdżówek
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Następnie chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na około 14-16 części.
- Każdą część spłaszczamy dłonią na placek. Następnie nakładamy po jednej łyżeczce masy serowej oraz jedną lub dwie łyżeczki jagód w zależności od preferencji. Kiedy nadzienie jest już na miejscu to zlepiamy brzegi ciasta tak żeby miało ono kształt owalnej bułeczki.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej przygotowane wcześniej drożdżówki. Układamy je w dość dużych od siebie odstępach. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 min do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem, drożdżówki smarujemy żółtkiem wymieszanym z jajkiem. Następnie oprószamy je kruszonką.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zarumienienia się bułeczek.
Wartości odżywcze
Kalorie: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
Polecam także przepis na łaciate ciasto.
1 thought on “Jagodzianki z serem”