Cofnij
+ servings
jagodzianki z serem

Jagodzianki z serem

Magda
Przepis na jagodzianki z serem
No ratings yet
Czas przygotowania 2 godziny 20 minuty
Czas pieczenia / gotowania 20 minuty
Czas całkowity 2 godziny 40 minuty
Danie słodkości
Kuchnia Polska
Porcja 15 porcji
Kalorie 1 kcal

Skladniki
  

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki tortowej
  • 40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdży suchych
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 ml mleka letniego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła roztopionego
  • sól szczypta

Składniki na kruszonkę

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • cynamon szczypta
  • 60 g masła zimnego

Składniki na masę serową

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko
  • 1 budyń śmietankowy proszek

Dodatki

  • 1,5 szklanki jagód
  • 1 zółtko
  • 1 łyżka mleka do wymieszania z żółtkiem

Przygotowanie
 

Przygotowanie ciasta drożdżowego

  • Na początek zajmiemy się przygotowaniem ciasta. Bierzemy 500 gramów mąki i przesiewamy ją do miski. Następnie dodajemy suche drożdże oraz szczyptę soli. Jeżeli używamy świeżych drożdży to przygotowujemy wcześniej zaczyn.
  • Do oddzielnej miski wbijamy jedno całe jajko oraz dwa żółtka. Następnie dodajemy jedną łyżeczkę cukru wanilinowego oraz 60 gram cukru. Po dodaniu wszystkich składników, miksujemy jajka na puszystą masę.
  • Do wcześniej przygotowanej mąki, wlewamy letnie mleko oraz ubitą masę jajeczną i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po lekkim połączeniu masy, stopniowo i w niewielkich porcjach dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy przez około 15 minut.
  • Gotowe ciasto pozostawiamy w owiniętej ściereczką misce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.

Przygotowanie kruszonki

  • Teraz przyszła pora na przygotowanie kruszonki. Do miski dodajemy 90 gramów mąki pszennej, 50 gramów cukru, jedną łyżeczkę cukru wanilinowego, szczyptę cynamonu oraz 60 gramów zimnego masła. Kiedy mamy już w misce wszystkie składniki to przystępujemy do wyrabiania. Najlepiej rozdrabniać ją palcami. Kruszonka powinna mieć grudkowatą konsystencję.
  • Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.

Przygotowanie masy serowej

  • Kiedy mamy już gotową kruszonkę oraz czekamy na wyrośnięcie ciasta, możemy przygotować masę serową. Do miski dodajemy 250 gramów twarogu, dwie łyżki cukru, dwie łyżeczki cukru wanilinowego, jedną łyżeczkę soku z cytryny, jedną łyżkę masła w temperaturze pokojowej. Na koniec wbijamy jedno żółtko oraz wsypujemy jedno opakowanie budyniu śmietankowego.
  • Twaróg wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotowanie drożdżówek

  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Następnie chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na około 14-16 części.
  • Każdą część spłaszczamy dłonią na placek. Następnie nakładamy po jednej łyżeczce masy serowej oraz jedną lub dwie łyżeczki jagód w zależności od preferencji. Kiedy nadzienie jest już na miejscu to zlepiamy brzegi ciasta tak żeby miało ono kształt owalnej bułeczki.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej przygotowane wcześniej drożdżówki. Układamy je w dość dużych od siebie odstępach. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 min do wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem, drożdżówki smarujemy żółtkiem wymieszanym z jajkiem. Następnie oprószamy je kruszonką.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zarumienienia się bułeczek.

Wartości odżywcze

Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe jagody, jagodzianki, jagodzianki z serem, ser
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!