Na początek zajmiemy się przygotowaniem ciasta. Bierzemy 500 gramów mąki i przesiewamy ją do miski. Następnie dodajemy suche drożdże oraz szczyptę soli. Jeżeli używamy świeżych drożdży to przygotowujemy wcześniej zaczyn.
Do oddzielnej miski wbijamy jedno całe jajko oraz dwa żółtka. Następnie dodajemy jedną łyżeczkę cukru wanilinowego oraz 60 gram cukru. Po dodaniu wszystkich składników, miksujemy jajka na puszystą masę.
Do wcześniej przygotowanej mąki, wlewamy letnie mleko oraz ubitą masę jajeczną i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po lekkim połączeniu masy, stopniowo i w niewielkich porcjach dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy przez około 15 minut.
Gotowe ciasto pozostawiamy w owiniętej ściereczką misce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Przygotowanie kruszonki
Teraz przyszła pora na przygotowanie kruszonki. Do miski dodajemy 90 gramów mąki pszennej, 50 gramów cukru, jedną łyżeczkę cukru wanilinowego, szczyptę cynamonu oraz 60 gramów zimnego masła. Kiedy mamy już w misce wszystkie składniki to przystępujemy do wyrabiania. Najlepiej rozdrabniać ją palcami. Kruszonka powinna mieć grudkowatą konsystencję.
Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
Przygotowanie masy serowej
Kiedy mamy już gotową kruszonkę oraz czekamy na wyrośnięcie ciasta, możemy przygotować masę serową. Do miski dodajemy 250 gramów twarogu, dwie łyżki cukru, dwie łyżeczki cukru wanilinowego, jedną łyżeczkę soku z cytryny, jedną łyżkę masła w temperaturze pokojowej. Na koniec wbijamy jedno żółtko oraz wsypujemy jedno opakowanie budyniu śmietankowego.
Twaróg wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowanie drożdżówek
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Następnie chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na około 14-16 części.
Każdą część spłaszczamy dłonią na placek. Następnie nakładamy po jednej łyżeczce masy serowej oraz jedną lub dwie łyżeczki jagód w zależności od preferencji. Kiedy nadzienie jest już na miejscu to zlepiamy brzegi ciasta tak żeby miało ono kształt owalnej bułeczki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej przygotowane wcześniej drożdżówki. Układamy je w dość dużych od siebie odstępach. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 min do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem, drożdżówki smarujemy żółtkiem wymieszanym z jajkiem. Następnie oprószamy je kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zarumienienia się bułeczek.
Wartości odżywcze
Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe jagody, jagodzianki, jagodzianki z serem, ser