Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem, jest daniem, które możemy szybko przygotować w swojej kuchni. Do jej przygotowania można wykorzystać szpinak baby lub mrożony. Rolada szpinakowa jest według mnie najlepszą przystawką jaką możemy wykonać z wędzonego łososia na zimno.
Przepis na roladę szpinakową z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem śmietankowym
Skladniki
Składniki na roladę szpinakową z łososiem
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki koperku posiekanego
- 200 g wędzonego łososia
- 3 jajka duże
- 250 g świeżego szpinaku może być mrożony rozdrobniony (350 g)
- gałka muszkatołowa szczypta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g serka kanapkowego o smaku śmietankowym
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie rolady szpinakowej z łososiem
- Na początku zajmiemy się przygotowaniem szpinaku. Świeży szpinak należy umyć i osuszyć. Następnie przekładamy go na patelnię i podsmażamy do momentu aż zmniejszy swoją objętość. Tak podsmażony szpinak, przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niego 3 żółtka oraz sok z cytryny. Białka z oddzielonych żółtek, przelewamy do oddzielnej miseczki. Przydadzą się one w późniejszym czasie. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki razem blendujemy do uzyskania konsystencji jednolitej masy.
- Do oddzielnej miski wlewamy wcześniej oddzielone białka oraz dodajemy do nich szczyptę soli. Następnie białka bijemy aż zrobią się sztywne. Ubite białka dodajemy do wcześniej przygotowanej masy szpinakowej. Całość mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni w trybie góra / dól. Podczas oczekiwania na nagrzanie piekarnika przygotowujemy dużą blachę. Wykładamy ją papierem do pieczenia, a następnie papier delikatnie smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Pozwoli to nam na łatwiejsze odklejenie biszkoptu od papieru po upieczeniu.Na przygotowaną blachę wykładamy ciasto, z którego formujemy cienki prostokąt o równej warstwie. Powinien mieć on wymiary około 30×25 centymetrów. Gotowe ciasto pieczemy przez około 15 minut. Ciasto powinno być delikatnie przyrumienione, ale nie może zostać zbyt mocno przypieczone. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
- Do oddzielnej miski wykładamy 200 gramów serka śmietankowego. Następnie dodajemy jedną łyżkę chrzanu. Całość mieszamy razem do połączenia składników.
- Na ostygnięte szpinakowe ciasto, nakładamy serek śmietankowy połączony z chrzanem. Powinien on być rozprowadzony w równomiernej warstwie. Na serku układamy plastry łososia oraz posypujemy wszystko świeżym koperkiem.Całość zawijamy jak roladę.
- Gotową roladę zawijamy ściśle w folię spożywczą i wstawiamy na minimum 2 – 3 godziny do lodówki.Po wyjęciu z lodówki roladę kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości 1 – 2 centymetrów.
Nutrition
Calories: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
Polecam przepis na dyniowy pasztet.
Moja teściowa robi 🙂
Polecam samemu spróbować. Przepis jest na prawdę prosty 😉