250gświeżego szpinakumoże być mrożony rozdrobniony (350 g)
gałka muszkatołowaszczypta
1łyżka soku z cytryny
200gserka kanapkowego o smaku śmietankowym
sól
pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie rolady szpinakowej z łososiem
Na początku zajmiemy się przygotowaniem szpinaku. Świeży szpinak należy umyć i osuszyć. Następnie przekładamy go na patelnię i podsmażamy do momentu aż zmniejszy swoją objętość. Tak podsmażony szpinak, przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niego 3 żółtka oraz sok z cytryny. Białka z oddzielonych żółtek, przelewamy do oddzielnej miseczki. Przydadzą się one w późniejszym czasie. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki razem blendujemy do uzyskania konsystencji jednolitej masy.
Do oddzielnej miski wlewamy wcześniej oddzielone białka oraz dodajemy do nich szczyptę soli. Następnie białka bijemy aż zrobią się sztywne. Ubite białka dodajemy do wcześniej przygotowanej masy szpinakowej. Całość mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni w trybie góra / dól. Podczas oczekiwania na nagrzanie piekarnika przygotowujemy dużą blachę. Wykładamy ją papierem do pieczenia, a następnie papier delikatnie smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Pozwoli to nam na łatwiejsze odklejenie biszkoptu od papieru po upieczeniu.Na przygotowaną blachę wykładamy ciasto, z którego formujemy cienki prostokąt o równej warstwie. Powinien mieć on wymiary około 30x25 centymetrów. Gotowe ciasto pieczemy przez około 15 minut. Ciasto powinno być delikatnie przyrumienione, ale nie może zostać zbyt mocno przypieczone. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Do oddzielnej miski wykładamy 200 gramów serka śmietankowego. Następnie dodajemy jedną łyżkę chrzanu. Całość mieszamy razem do połączenia składników.
Na ostygnięte szpinakowe ciasto, nakładamy serek śmietankowy połączony z chrzanem. Powinien on być rozprowadzony w równomiernej warstwie. Na serku układamy plastry łososia oraz posypujemy wszystko świeżym koperkiem.Całość zawijamy jak roladę.
Gotową roladę zawijamy ściśle w folię spożywczą i wstawiamy na minimum 2 - 3 godziny do lodówki.Po wyjęciu z lodówki roladę kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości 1 - 2 centymetrów.