Poniżej przedstawiam przepis na ciasto z borówkami.
Przepis na ciasto z borówkami
Przepis na przepyszne ciasto z borówkami
Skladniki
Składniki na ciasto z borówkami
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g mąki pszennej
- 200 g twarogu np. półtłustego np. półtłustego
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g jagód lub borówek amerykańskich
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie
Przygotowanie Ciasta z borówkami
- Na początek wyjmujemy wszystkie składniki z lodówki. Odstawiamy je na jakiś czas tak żeby nabrały temperatury pokojowej.
- Kiedy składniki osiągną temperaturę pokojową to przygotowujemy miskę i wbijamy do niej trzy jajka. Do wybitych jajek dodajemy 3/4 szklanki cukru, a następnie miksujemy razem przez około pięć minut do uzyskania konsystencji jasnego puchu.
- Kiedy masa będzie już puszysta a cukier dobrze rozbity, dodajemy do miski sto mililitrów mleka, pół szklanki oleju, oraz dwieście gram twarogu. Po dodaniu składników przystępujemy do miksowania na małych obrotach przez około dwie minuty.
- W kolejnym kroku, dodajemy do miski dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy po trochu trzysta gram mąki, cały czas całość mieszając trzepaczką. Po dokładnym wymieszaniu mąki dodajemy borówki i mieszamy przy pomocy łyżki.
Pieczenie
- Do upieczenia ciasta będziemy potrzebować mniejszą keksówkę ( około 22 centymetry). Blachę przygotowujemy do pieczenia poprzez wyłożenie jej papierem do pieczenia i posmarowanie tłuszczem. Do przygotowanej wcześniej blachy wlewamy ciasto, a następnie wyrównujemy wierzch.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu. Po nagrzaniu ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 45-50 minut do uzyskania suchego patyczka. Po upieczeniu gotowe ciasto lekko oprószamy cukrem pudrem
Nutrition
Calories: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
2 thoughts on “Ciasto z borówkami”