Na początek wyjmujemy wszystkie składniki z lodówki. Odstawiamy je na jakiś czas tak żeby nabrały temperatury pokojowej.
Kiedy składniki osiągną temperaturę pokojową to przygotowujemy miskę i wbijamy do niej trzy jajka. Do wybitych jajek dodajemy 3/4 szklanki cukru, a następnie miksujemy razem przez około pięć minut do uzyskania konsystencji jasnego puchu.
Kiedy masa będzie już puszysta a cukier dobrze rozbity, dodajemy do miski sto mililitrów mleka, pół szklanki oleju, oraz dwieście gram twarogu. Po dodaniu składników przystępujemy do miksowania na małych obrotach przez około dwie minuty.
W kolejnym kroku, dodajemy do miski dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy po trochu trzysta gram mąki, cały czas całość mieszając trzepaczką. Po dokładnym wymieszaniu mąki dodajemy borówki i mieszamy przy pomocy łyżki.
Pieczenie
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebować mniejszą keksówkę ( około 22 centymetry). Blachę przygotowujemy do pieczenia poprzez wyłożenie jej papierem do pieczenia i posmarowanie tłuszczem. Do przygotowanej wcześniej blachy wlewamy ciasto, a następnie wyrównujemy wierzch.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu. Po nagrzaniu ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 45-50 minut do uzyskania suchego patyczka. Po upieczeniu gotowe ciasto lekko oprószamy cukrem pudrem