Produkty:
– 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
– 1 średnia cebula
– 1ząbki czosnku
– 2 puszki pomidorów w całości bez skóry (po 240 g)
– suszone oregano, suszona bazylia, sól pieprz oliwa,
– ok. 200 g ugotowanego makaronu typu spaghetti
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę i chwilę przesmażyć. Ząbki czosnku wycisnąć bezpośrednio do rondla i dokładnie wymieszać. Zalać pomidorami z puszki, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone i usmażyć, aż lekko zbrązowieje. Po około 10 minutach sos zdjąć z ognia i zblendować. Zmiksowany sos ponownie postawić na ogniu, dodać usmażone mięso mielone, doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż zgęstnieje.