Polędwiczki wieprzowe z puree z marchewki

Polędwiczki wieprzowe z puree z marchewki

Wykonanie:

Polędwiczki włożyłam do przygotowanej marynaty (olej, świeży czosnek, ciemny sos sojowy łyżka miodu szczypta ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól do smaku ) wymieszałam i włożyłam do lodówki na kilka godzin. Następnie włożyłam do worka do pieczenia i wrzuciłam do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni na 40 minut.
Następnie gotową polędwiczke pokroiłam na kawałki o grubej wielkości i obtoczyłam w korzuszku z bułki tartej i pietruszki która wieczniej razem zmieniłam na gładką konsystencję. Mięsko podane zostało na puree z marchewki

Puree z marchewki

Składniki:

6 dużych marchwi

1 łyżka oliwy

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego imbiru

sok z 1 cytryny

100 g greckiego jogurtu

sól

pieprz

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,kminek

Wykonanie puree z marchewki:

Marchewki obrać, umyć, pokroić na kawałki, ugotować. Dodać ząbki czosnku i imbir chili.dodać marchewkę i sok z cytryny, kminek, dodać jogurt, sól, pieprz, wymieszać.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook
Pinterest
Instagram
Tiktok