Wykonanie:
Polędwiczki włożyłam do przygotowanej marynaty (olej, świeży czosnek, ciemny sos sojowy łyżka miodu szczypta ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól do smaku ) wymieszałam i włożyłam do lodówki na kilka godzin. Następnie włożyłam do worka do pieczenia i wrzuciłam do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni na 40 minut.
Następnie gotową polędwiczke pokroiłam na kawałki o grubej wielkości i obtoczyłam w korzuszku z bułki tartej i pietruszki która wieczniej razem zmieniłam na gładką konsystencję. Mięsko podane zostało na puree z marchewki
Puree z marchewki
Składniki:
6 dużych marchwi
1 łyżka oliwy
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
sok z 1 cytryny
100 g greckiego jogurtu
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,kminek
Wykonanie puree z marchewki:
Marchewki obrać, umyć, pokroić na kawałki, ugotować. Dodać ząbki czosnku i imbir chili.dodać marchewkę i sok z cytryny, kminek, dodać jogurt, sól, pieprz, wymieszać.