Piernik Staropolski jest według mnie najsmaczniejszym piernikiem dojrzewającym. Jest bardzo aromatyczny oraz rozpływa się w ustach. Do przełożenia możemy użyć zarówno powideł śliwkowych jak i innych mas, na przykład orzechowej. Może być polany czekoladą lub lukrem. Ciasto przygotowujemy najlepiej 4 – 6 tygodni wcześniej aby zdążyło dojrzeć. Piernik Staropolski jest wspaniałym dodatkiem na święta Bożego Narodzenia.
Piernik staropolski
Przepis na piernik staropolski
Skladniki
Składniki na piernik staropolski
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka najlepiej duże
- 1,5 szklanki cukru może być mniej
- pół łyżeczki soli
- 250 g masła
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika najlepiej użyć takich co ważą 40 gram
- 125 ml mleka
- 500 g miodu naturalnego np. akacjowego
Składniki na polewę czekoladową
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Dodatki
- orzechy włoskie
- 1 kg powideł śliwkowych
Przygotowanie
Przygotowanie piernika staropolskiego
- Na początek wyjmujemy wszystkie składniki z lodówki. Czekamy do osiągnięcia temperatury pokojowej. Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki to do garnka dodajemy masło, cukier o raz miód. Całość stopniowo podgrzewamy do osiągnięcia temperatury wrzenia. Podczas podgrzewania cały czas mieszamy aż cukier w całości się rozpuści. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Do szklanki wlewamy 125 mililitrów mleka i rozpuszczamy w nim 3 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie do wcześniej wystudzonej masy dodajemy mleko z sodą, 1 kilogram mąki, sól, jajka oraz przyprawę do piernika. Wszystkie składniki wyrabiamy w ciasto i przekładamy je do szklanego lub kamionkowego garnka. Można również użyć garnka emaliowanego.
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w zimne miejsce ( na przykład do lodówki) na około 5 – 6 tygodni. Ciasto po wyrobieniu ma luźną konsystencję. Po czasie leżakowania w lodówce w w zimnie tężeje i można je wtedy rozwałkować. Do tego celu można lekko je podsypać mąką.
Pieczenie piernika staropolskiego
- Piernik pieczemy na około 7 dni przed świętami. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Potrzebne nam będą blachy o wymiarach 39 x 26 centymetrów. Wszystkie smarujemy masłem i wykładamy papierem do pierzenia. Każdą część ciasta rozwałkowujemy do osiągnięcia grubości ok pół centymetra. Następnie wkładamy je do blaszki i wyrównujemy.Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 stopni w trybie góra / dół. Kiedy piekarnik się już nagrzeje to wkładamy blaszki z ciastem i pieczemy około 15 – 20 minut. Wypieczony piernik podwaja swoją objętość niemal dwukrotnie. Po upieczeniu piernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie końcowe piernika staropolskiego
- Wystudzonego piernika przecinamy na 3 części. Następnie przekładamy je powidłami śliwkowymi. Wszystkie po posmarowaniu piernika powidłami, składamy 3 części z powrotem w całość. Złożonego pienika przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążamy. Następnie przekładamy w chłodne miejsce na ok 3 – 4 dni.
Przygotowanie polewy czekoladowej
- Do małego garnuszka wlewamy 100 mililitrów śmietanki kremówki. Następnie podgrzewamy. Kiedy śmietanka będzie już ciepła to zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy 100 gramów posiekanej czekolady. Całość odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady aż polewa będzie miała gładką konsystencję. Na koniec czekamy do lekkiego zgęstnienia i polewamy piernik.
Nutrition
Calories: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
Polecam przepis na piernik z pomidorów.
good!!!