Piernik Staropolski

Piernik Staropolski

Piernik Staropolski jest według mnie najsmaczniejszym piernikiem dojrzewającym. Jest bardzo aromatyczny oraz rozpływa się w ustach. Do przełożenia możemy użyć zarówno powideł śliwkowych jak i innych mas, na przykład orzechowej. Może być polany czekoladą lub lukrem. Ciasto przygotowujemy najlepiej 4 – 6 tygodni wcześniej aby zdążyło dojrzeć. Piernik Staropolski jest wspaniałym dodatkiem na święta Bożego Narodzenia.

piernik staropolski

Piernik staropolski

Magda
Przepis na piernik staropolski
4 from 2 votes
Czas przygotowania 30 days 30 minutes
Czas pieczenia / gotowania 20 minutes
Czas całkowity 30 days 50 minutes
Danie Wypieki
Kuchnia Polska
Porcja 3 bloki
Calories 1 kcal

Skladniki
  

Składniki na piernik staropolski

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka najlepiej duże
  • 1,5 szklanki cukru może być mniej
  • pół łyżeczki soli
  • 250 g masła
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika najlepiej użyć takich co ważą 40 gram
  • 125 ml mleka
  • 500 g miodu naturalnego np. akacjowego

Składniki na polewę czekoladową

  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Dodatki

  • orzechy włoskie
  • 1 kg powideł śliwkowych

Przygotowanie
 

Przygotowanie piernika staropolskiego

  • Na początek wyjmujemy wszystkie składniki z lodówki. Czekamy do osiągnięcia temperatury pokojowej. Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki to do garnka dodajemy masło, cukier o raz miód. Całość stopniowo podgrzewamy do osiągnięcia temperatury wrzenia. Podczas podgrzewania cały czas mieszamy aż cukier w całości się rozpuści. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Do szklanki wlewamy 125 mililitrów mleka i rozpuszczamy w nim 3 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie do wcześniej wystudzonej masy dodajemy mleko z sodą, 1 kilogram mąki, sól, jajka oraz przyprawę do piernika. Wszystkie składniki wyrabiamy w ciasto i przekładamy je do szklanego lub kamionkowego garnka. Można również użyć garnka emaliowanego.
  • Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w zimne miejsce ( na przykład do lodówki) na około 5 – 6 tygodni. Ciasto po wyrobieniu ma luźną konsystencję. Po czasie leżakowania w lodówce w w zimnie tężeje i można je wtedy rozwałkować. Do tego celu można lekko je podsypać mąką.

Pieczenie piernika staropolskiego

  • Piernik pieczemy na około 7 dni przed świętami.
    Ciasto dzielimy na 3 równe części. Potrzebne nam będą blachy o wymiarach 39 x 26 centymetrów. Wszystkie smarujemy masłem i wykładamy papierem do pierzenia. Każdą część ciasta rozwałkowujemy do osiągnięcia grubości ok pół centymetra. Następnie wkładamy je do blaszki i wyrównujemy.
    Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 stopni w trybie góra / dół. Kiedy piekarnik się już nagrzeje to wkładamy blaszki z ciastem i pieczemy około 15 – 20 minut. Wypieczony piernik podwaja swoją objętość niemal dwukrotnie. Po upieczeniu piernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie końcowe piernika staropolskiego

  • Wystudzonego piernika przecinamy na 3 części. Następnie przekładamy je powidłami śliwkowymi. Wszystkie po posmarowaniu piernika powidłami, składamy 3 części z powrotem w całość. Złożonego pienika przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążamy. Następnie przekładamy w chłodne miejsce na ok 3 – 4 dni.

Przygotowanie polewy czekoladowej

  • Do małego garnuszka wlewamy 100 mililitrów śmietanki kremówki. Następnie podgrzewamy. Kiedy śmietanka będzie już ciepła to zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy 100 gramów posiekanej czekolady. Całość odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady aż polewa będzie miała gładką konsystencję. Na koniec czekamy do lekkiego zgęstnienia i polewamy piernik.

Nutrition

Calories: 1kcal
Keyword piernik, powidła, staropolski
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!

Polecam przepis na piernik z pomidorów.



1 thought on “Piernik Staropolski”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating





Facebook
Pinterest
Instagram
Tiktok