2torebki przyprawy korzennej do piernikanajlepiej użyć takich co ważą 40 gram
125mlmleka
500gmiodu naturalnego np. akacjowego
Składniki na polewę czekoladową
100mlśmietany kremówki 30%
100gczekolady gorzkiej lub mlecznej
Dodatki
orzechy włoskie
1kgpowideł śliwkowych
Przygotowanie
Przygotowanie piernika staropolskiego
Na początek wyjmujemy wszystkie składniki z lodówki. Czekamy do osiągnięcia temperatury pokojowej. Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki to do garnka dodajemy masło, cukier o raz miód. Całość stopniowo podgrzewamy do osiągnięcia temperatury wrzenia. Podczas podgrzewania cały czas mieszamy aż cukier w całości się rozpuści. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Do szklanki wlewamy 125 mililitrów mleka i rozpuszczamy w nim 3 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie do wcześniej wystudzonej masy dodajemy mleko z sodą, 1 kilogram mąki, sól, jajka oraz przyprawę do piernika. Wszystkie składniki wyrabiamy w ciasto i przekładamy je do szklanego lub kamionkowego garnka. Można również użyć garnka emaliowanego.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w zimne miejsce ( na przykład do lodówki) na około 5 - 6 tygodni. Ciasto po wyrobieniu ma luźną konsystencję. Po czasie leżakowania w lodówce w w zimnie tężeje i można je wtedy rozwałkować. Do tego celu można lekko je podsypać mąką.
Pieczenie piernika staropolskiego
Piernik pieczemy na około 7 dni przed świętami. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Potrzebne nam będą blachy o wymiarach 39 x 26 centymetrów. Wszystkie smarujemy masłem i wykładamy papierem do pierzenia. Każdą część ciasta rozwałkowujemy do osiągnięcia grubości ok pół centymetra. Następnie wkładamy je do blaszki i wyrównujemy.Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 stopni w trybie góra / dół. Kiedy piekarnik się już nagrzeje to wkładamy blaszki z ciastem i pieczemy około 15 - 20 minut. Wypieczony piernik podwaja swoją objętość niemal dwukrotnie. Po upieczeniu piernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie końcowe piernika staropolskiego
Wystudzonego piernika przecinamy na 3 części. Następnie przekładamy je powidłami śliwkowymi. Wszystkie po posmarowaniu piernika powidłami, składamy 3 części z powrotem w całość. Złożonego pienika przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążamy. Następnie przekładamy w chłodne miejsce na ok 3 - 4 dni.
Przygotowanie polewy czekoladowej
Do małego garnuszka wlewamy 100 mililitrów śmietanki kremówki. Następnie podgrzewamy. Kiedy śmietanka będzie już ciepła to zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy 100 gramów posiekanej czekolady. Całość odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady aż polewa będzie miała gładką konsystencję. Na koniec czekamy do lekkiego zgęstnienia i polewamy piernik.