Racuchy z jabłkami są tradycyjnym polskim daniem. Mogą być wspaniałym pomysłem zarówno na śniadanie, kolację czy przepyszny deser dla całej rodziny. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, dzięki czemu przyrządzimy je praktycznie w każdej chwili. Można je podawać na ciepło oraz na zimno wraz z różnymi dodatkami. Doskonale smakują z dżemem lub innymi dodatkami.
Przepis na racuchy z jabłkami
Przepis na racuchy z jabłkami
Skladniki
Składniki na racuchy z jabłkami
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 1 szklanka letniego mleka
- 4 łyżeczki cukru
- 2 duże jabłka
- 3 szklanki mąki może być mniej lub więcej tak by ciasto było niezbyt gęste
Przygotowanie
Jak przygotować racuchy z jabłkami
- Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali większej miski. Na początku do miski wlewamy jedną szklankę letniego mleka oraz jedną szklankę letniej wody. Następnie dodajemy 50 gramów drożdży i 4 łyżeczki cukru. Kiedy mamy już w misce wszystkie powyższe składniki to przyszedł czas na dodanie mąki. Dodajemy ją stopniowo, cały czas mieszając przy pomocy łyżki. Mąkę dodajemy dopóki ciasto nie osiągnie lekko gęstej konsystencji.Kiedy mamy już odpowiednio przygotowane ciasto, to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno potrwać to ok 15-20 minut.
- Podczas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta możemy się zająć przygotowaniem jabłek. Należy je w pierwszej kolejności dokładnie obrać ze skóry. Następnie jabłka kroimy na drobne kawałki. Powinny one mieć taką wielkość, żeby zmieściły się na smażonym placku.
- Kiedy ciasto już wyrośnie, to możemy przejść do smażenia. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i ją rozgrzewamy. Następnie przy pomocy mokrej łyżki, nakładamy porcje ciasta i smażymy. Ważną częścią jest konieczność nakładania ciasta mokrą łyżką. Najlepiej po każdym nałożeniu jest włożyć łyżkę do szklanki z wodą.Po nałożeniu ciasta na patelnię, wkładamy w nie kawałki wcześniej przygotowanego jabłka. Racuchy smażymy z obu stron, przekręcając je kilka razy. Odpowiednio wysmażone racuchy powinny mieć złoto brązowy kolor.
Wartości odżywcze
Kalorie: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
Polecam również przepis na kulki mocy.
Pysznie 🙂 takie racuchy to dla mnie smak dzieciństwa 🙂
Dla mnie również to jeden z najlepszych smaków dzieciństwa. Wizyta teściowej w domu to od razu szaleństwo w kuchni 😉
Wyglądają pysznie!
Dziękuję, smakują podobnie jak wyglądają 🙂