Jednym z moich ulubionych ciast jest ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Jest to przepyszna propozycja nie tylko na letni sezon. Jego zaletą jest to, że przez długi czas pozostaje miękkie i puszyste. Do jego przygotowania można użyć przeróżnych owoców jak na przykład maliny czy borówki. Można je również przygotować przy użyciu mrożonych wersji owoców. Według mnie, ciasto smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu 🙂
Przepis na ciasto drożdzowe z truskawkami
Przepis na ciasto drożdzowe z truskawkami
Skladniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 3 jajka dodatkowo będziemy potrzebować 3 żółtek
- 100 g drobnego cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 400 g truskawek
- 200 ml mleka ciepłego
- 500 g mąki pszennej
Składniki na kruszonkę
- 4 łyżki cukru może być drobny lub cukier puder
- 60 g masła zimnego
- 100 g mąki pszennej
Przygotowanie
Przygotowanie kruszonki
- Na początek zajmiemy się przygotowaniem kruszonki. Zimne masło kroimy w cienkie paski. Pokrojone masło przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niego 4 łyżki cukru oraz 100 gramów mąki pszennej. Całość wyrabiamy przy pomocy rąk do uzyskania grudkowatej masy.
Przygotowanie ciasta drożdżowego
- Pierwszym krokiem będzie przygotowanie rozczynu. Do miski wsypujemy łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Następnie dodajemy 50 gramów świeżych drożdży. Podczas dodawania drożdże rozdrabniamy palcami na małe kawałeczki. Kiedy mamy już w misce wszystkie suche składniki to wlewamy 200 mililitrów ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy. Następnie, zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Gotowy zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość około 4 -5 krotnie.
- Przygotowujemy oddzielną miskę do, której wbijamy 3 całe jajka oraz dodajemy 3 żółtka. Następnie dodajemy 100 gramów cukru. Całość ubijamy dokładnie przy pomocy miksera.
- Do garnka wkładamy 100 gramów masła i roztapiamy je na wolnym ogniu. Roztopione masło odstawiamy na bok do ostudzenia.
- Przygotowujemy kolejną większą miskę do, której należy przesiać 500 gramów mąki pszennej. W środku przesianej mąki robimy wgłębienie i wlewamy w nie wcześniej przygotowany zaczyn. Całość wyrabiamy przy pomocy rąk lub łyżki. Po krótkim wyrabianiu, zaczynamy po trochu dodawać wcześniej zmiksowane jajko w dalszym ciągu mieszając ciasto.
- Wcześniej przygotowane ciasto wyrabiamy rękami jeszcze przez około 10 minut. Następnie po trochu dodajemy wcześniej stopione masło i wyrabiamy następne 5 minut. Wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, do czasu aż zwiększy swoją objętość minimum dwukrotnie.
- Przygotowujemy tortownicę o wymiarach 28 – 29 centymetrów. Należy ją dokładnie wysmarować masłem. Następnie przekładamy do niej wcześniej wyrośnięte ciasto przy pomocy szpatułki. Ciasto staramy się tak rozmieścić aby w całości, równomiernie wypełniło formę.
- Truskawki obieramy z ogonków i liści oraz myjemy. Następnie kroimy je na pół. Przygotowane wcześniej truskawki układamy na wierz ciasta. Całość na koniec posypujemy kruszonką. Gotowe ciasto odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni w trybie góra dół. Kiedy osiągnie już odpowiednią temperaturę to wstawiamy do niego ciasto i pieczemy przez około 35 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
Nutrition
Calories: 1kcal
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!
Polecam również przepis na ciasto z borówkami.
2 thoughts on “Ciasto drożdżowe z truskawkami”