Pierwszym krokiem będzie przygotowanie rozczynu. Do miski wsypujemy łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Następnie dodajemy 50 gramów świeżych drożdży. Podczas dodawania drożdże rozdrabniamy palcami na małe kawałeczki. Kiedy mamy już w misce wszystkie suche składniki to wlewamy 200 mililitrów ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy. Następnie, zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Gotowy zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość około 4 -5 krotnie.
Przygotowujemy oddzielną miskę do, której wbijamy 3 całe jajka oraz dodajemy 3 żółtka. Następnie dodajemy 100 gramów cukru. Całość ubijamy dokładnie przy pomocy miksera.
Do garnka wkładamy 100 gramów masła i roztapiamy je na wolnym ogniu. Roztopione masło odstawiamy na bok do ostudzenia.
Przygotowujemy kolejną większą miskę do, której należy przesiać 500 gramów mąki pszennej. W środku przesianej mąki robimy wgłębienie i wlewamy w nie wcześniej przygotowany zaczyn. Całość wyrabiamy przy pomocy rąk lub łyżki. Po krótkim wyrabianiu, zaczynamy po trochu dodawać wcześniej zmiksowane jajko w dalszym ciągu mieszając ciasto.
Wcześniej przygotowane ciasto wyrabiamy rękami jeszcze przez około 10 minut. Następnie po trochu dodajemy wcześniej stopione masło i wyrabiamy następne 5 minut. Wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, do czasu aż zwiększy swoją objętość minimum dwukrotnie. Przygotowujemy tortownicę o wymiarach 28 - 29 centymetrów. Należy ją dokładnie wysmarować masłem. Następnie przekładamy do niej wcześniej wyrośnięte ciasto przy pomocy szpatułki. Ciasto staramy się tak rozmieścić aby w całości, równomiernie wypełniło formę.
Truskawki obieramy z ogonków i liści oraz myjemy. Następnie kroimy je na pół. Przygotowane wcześniej truskawki układamy na wierz ciasta. Całość na koniec posypujemy kruszonką. Gotowe ciasto odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni w trybie góra dół. Kiedy osiągnie już odpowiednią temperaturę to wstawiamy do niego ciasto i pieczemy przez około 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, ciasto odstawiamy do przestygnięcia.