Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Wykonanie:

Do miski wsypujemy przesianą przez sito 250 g mąki pszennej, następnie dodajemy pół łyżeczki soli oraz jedną dużą łyżkę oliwy z oliwek. Do szklanki wkruszamy 12 g świeżych drożdży oraz szczyptę cukru. Następnie zalewany letnią wodą, w takiej ilości aby zakryte zostały drożdże. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do całości dodajemy 110 ml letniej wody i zagniatamy ciasto opuszkami palców zasypując mokre składniki mąką. Kiedy ciasto zaczyna mieć odpowiednią strukturę wysypujemy ciasto na blat i zagniatamy ciasto na gładką kulę. Odstawiamy na godzinę, po tym czasie rozpłaszczamy ciasto a blaszkę. Następnie skrapiamy oliwa i formujemy kształt u mnie koła dodaje sos oraz wszystkie składniki i posypuje serem 😉
Piekarnik nagrzewam do max temperatury 250 stropni i wkładam na 10 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Facebook
Pinterest
Instagram
Tiktok