Produkty:
500 g mąki gryczanej (2 szklanki)
150 g mąki ryżowej
100 g mąki ziemniaczanej
8 g drożdży instant (z aktualną datą ważności)
2 łyżki siemienia lnianego
½ szklanki pestek dyni lub słonecznika
płaska łyżka soli
czubata łyżka cukru
550-600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej jeśli to konieczne) – około 2 i 1/3 szklanki
Wykonanie:
1. Suche składniki dokładnie wymieszaj w misce. Dolej wodę (najpierw 500ml i dolewaj stopniowo więcej jeśli składniki nie chcą się połączyć) i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
2. Następnie przykryj miskę z ciastem kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na ok. 30 minut. Foremkę (28 na 10 cm) wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na 30 minut.
3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Następnie chleb wyciągnij z foremki i dopiekaj jeszcze ok. 10 minut.
4. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu. Wystudź na kratce do pieczenia