Składniki:
Ciasto jak na pizzę na 2 porcje
250g mąki
25 g drożdży
łyżka oliwy
sól
około 150 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy i odstawiamy na godzinę. W tym czasie wzięłam się za farsz.
Farsz : podsmażamy cebulkę, dodajemy świeży czosnek, i pół kilo mięsa mielonego oraz pokrojoną paprykę i papryczkę chili ja wzbogaciłam troszkę i dodałam pieczarek, kukurydzę. Smażymy.Dodajemy sól,pieprz, oregano, zioła prowansalskie ewentualnie kminek, paprykę wędzoną, bazylię. Ja zamiast avjaru dodałam pulpę pomidorową gotuję razem.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 porcje. Każdego z ciast wałkujemy na okrągły placek, łyżką nakładamy przestudzony farsz i zlepiamy jak pierogi.Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 25-30 minut.