Składniki:
-polędwiczki z indyka
-kaszę pęczak
-śmietankę 18%
-przyprawy (sól, pieprz, curry, paprykę słodka, wędzoną, czosnek, kminek,mieszankę przypraw u mnie była to akurat ostra )
-cebulka
-olej
-bulion
-koperek
(opcjonalnie pieczarki w kostkę pokrojone i usmażone)
Wykonanie:
•Polędwiczki pokroiłam w mniejsze kawałki, do pojemnika wlałam troszeczkę oleju, dodałam wszystkie przyprawy i wymieszałam z mięskiem. Następnie odstawiam do lodówki na godzinę żeby nabrało mięsko smaku. Po tym czasie kroję drobno cebulkę i przysmażam na odrobinie oleju tak żeby się zarumieniła i wtedy dodaję polędwiczki.
• Do przygotowanego wcześniej bulionu dodaję mięsko z cebulką i duszę je na małym ogniu około 25 minut aż mięsko będzie miękkie. Następujące czynności jakie wykonam to zagęszczenie sosu poprzez śmietankę i zagotowanie zawartości (jeżeli sos wyszedł Tobie za rzadki proponuję odlać troszkę do naczynia i dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej )
•Kaszę pęczak ugotowałam według przepisu