Na początku przygotowujemy blachę, w której będziemy piec warzywa. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Następnie marchewkę, cebulę, pietruszkę i czosnek obieramy. Kiedy warzywa zostaną już pozbawione skórki to kroimy je na grube plastry i wkładamy do blachy. Z Dyni usuwany nasiona a następnie bez obierania kroimy ją na większe kawałki i również wkładamy do blachy. Na sam koniec dodajemy w całości trzy ząbki obranego wcześniej czosnku.Wszystkie składniki polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy oregano, bazylią i suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Całość mieszamy razem tak żeby warzywa zostały obtoczone w przyprawach.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni w trybie góra / dół. Następnie po rozgrzaniu wkładamy do niego wcześniej przygotowaną blachę z warzywami. Pieczemy przez około godzinę do momentu aż warzywa staną się miękkie.
Kiedy warzywa zostaną już upieczone to po lekkim ostygnięciu przekładamy je do miski. Następnie dodajemy sól oraz pieprz. Całość razem blendujemy. Po zmiksowaniu warzyw, zawartość przelewamy do garnka. Następnie dodajemy 500 mililitrów bulionu i gotujemy przez około 15 minut.Krem z dyni jest gotowy do podania. Polecam podawać z grzankami.