Cofnij
+ servings
placek z kaszy mannej

Przepis na placek z kaszy mannej

Na stronie znajdziecie przepis na placek z kaszy mannej z polewą czekoladową
No ratings yet
Czas przygotowania 30 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Danie Ciasta
Kuchnia Polska
Porcja 24 porcje
Kalorie 1 kcal

Skladniki
  

Składniki na placek z kaszy mannej

  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru może być zamieniony na ksylitol
  • 1 margaryna
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kakao
  • 5 paczek herbatników na dużą blachę
  • wiórki kokosowe
  • 100 ml śmietanki 30

Przygotowanie
 

Przygotowanie placka z kaszy mannej

  • Blachę o wymiarach 25 x 30 centymetrów, wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na tak przygotowaną blachę układamy jeden poziom ciastek herbatników.
  • Do garnka wlewamy jeden litr mleka. Następnie dodajemy cukier, margarynę oraz kaszę manną. Całość gotujemy mieszając aż kasza zgęstnieje.
  • Kiedy kasza stanie się już gęsta to zdejmujemy garnek z ognia i do jeszcze ciepłej masy, dodajemy dwie łyżki kakao. Całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitego koloru.
  • Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną wcześniej herbatnikami. Następnie wylaną masę układamy kolejny poziom herbatników.
  • Do czystego garnka dodajemy pół tabliczki mlecznej czekolady oraz pół tabliczki gorzkiej czekolady. Podgrzewamy na małym ogniu i czekamy aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy 100 mililitrów śmietanki 30 i dokładnie mieszamy. W tym momencie mamy gotową polewę.
  • Kiedy masa lekko ostygnie, to całość polewamy wcześniej przygotowaną polewą. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze

Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe czekolada, czekoladowa, kasza manna, placek, polewa
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!