Blachę o wymiarach 25 x 30 centymetrów, wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na tak przygotowaną blachę układamy jeden poziom ciastek herbatników.
Do garnka wlewamy jeden litr mleka. Następnie dodajemy cukier, margarynę oraz kaszę manną. Całość gotujemy mieszając aż kasza zgęstnieje.
Kiedy kasza stanie się już gęsta to zdejmujemy garnek z ognia i do jeszcze ciepłej masy, dodajemy dwie łyżki kakao. Całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitego koloru.
Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną wcześniej herbatnikami. Następnie wylaną masę układamy kolejny poziom herbatników.
Do czystego garnka dodajemy pół tabliczki mlecznej czekolady oraz pół tabliczki gorzkiej czekolady. Podgrzewamy na małym ogniu i czekamy aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy 100 mililitrów śmietanki 30 i dokładnie mieszamy. W tym momencie mamy gotową polewę.
Kiedy masa lekko ostygnie, to całość polewamy wcześniej przygotowaną polewą. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze
Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe czekolada, czekoladowa, kasza manna, placek, polewa