Cofnij
+ servings
nuggetsy z kuczaka z dipem czosnkowo - ogórkowym

Przepis na nuggetsy z kurczaka z dipem czosnkowo - jogurtowym

Magda
Przepis na nuggetsy z kurczaka z dipem czosnkowo - jogurtowym
No ratings yet
Czas przygotowania 50 minuty
Czas pieczenia / gotowania 5 minuty
Czas całkowity 55 minuty
Danie Obiad
Kuchnia Amerykańska
Porcja 6 porcji
Kalorie 1 kcal

Skladniki
  

Składniki na dip ogórkowo czosnkowy

  • 450 g ogórków zielonych lub gruntowych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnki dla większej intensywności smaku można dodać 2 ząbki
  • 10 g soku z cytryny może być świeżo wyciśnięty
  • 1,5 łyżki mieszanych ziół świeżych drobno pokrojonych lub suszonych
  • 380 g serka kremowego śmietankowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego najlepiej smakuje świeżo zmielony

Składniki na nuggetsy z kurczaka

  • 1,25 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 140 g białego chleba tostowego w kromkach
  • 110 g mleka
  • 1,5 ząbka czosnku
  • 450 g filetów z piersi kurczaka
  • 140 g serka kremowego śmietankowego
  • 2 jajka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 2 woreczki basmati lub jaśminowego

Przygotowanie
 

Przygotowanie dipu czosnkowo - ogórkowego

  • Na początek zajmiemy się przygotowaniem dipu czosnkowo - ogórkowego.
    Ogórki należy oprawić z gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w drobniutką kosteczkę. Kiedy ogórki mamy już pokrojone to przekładamy je do sitka i lekko odsączamy tak aby pozbyć się nadmiaru wody.
  • Gotowe ogórki przekładamy do miski gdzie dodajemy 380 gramów serka śmietankowego. Następnie dodajemy 10 gramów soku z cytryny i mieszamy. Po wymieszeniu dodajemy jeden ząbek czosnku, oraz doprawiamy poprzez dodanie pieprzu oraz mieszanki ziół. Następnie ponownie mieszamy. Gotowy dip odstawiamy do lodówki aż się lekko schłodzi. Można go również przechować do czasu podania nuggetsów.

Przygotowanie nuggetsów z kurczaka

  • Kiedy mamy już gotowy dip, możemy zająć się przygotowaniem nuggetsów.
    Na początek bierzemy 140 gramów chleba tostowego i kroimy go w drobną kosteczkę. Następnie przygotowany wcześniej chleb wsypujemy do większej miski.
  • Jeżeli filety z piersi kurczaka posiadają skórę to należy je z niej obrać. Następnie przygotowane 450 gramów filetów kroimy w drobną kostkę. Pokrojone filety przekładamy do wcześniej przygotowanej miski z chlebem, gdzie dodajemy jedną i jedną / czwartą łyżeczki soli, jedną / trzecią łyżeczki papryki słodkiej, półtora ząbka czosnku, 140 gramów serka śmietankowego, oraz 110 gramów mleka.
    Kiedy mamy już w misce wszystkie składniki to rozdrabniamy je przy pomocy blendera lub robota planetarnego. Składniki mielimy do uzyskania lepkiej grudkowatej konsystencji.
  • W następnym kroku przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy dwa jajka a do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi, formujemy kulki o średnicy ok 3-4 centymetrów. Każdą z przygotowanych kulek maczamy w jajku i następnie w bułce tartej. Po obtoczeniu każdą kulkę delikatnie spłaszczamy.
  • Przygotowujemy patelnię na którą wlewamy trochę oleju a następnie ją rozgrzewamy. Kiedy patelnia osiągnie już odpowiednią temperaturę kładziemy na nią nuggetsy. Smażymy do czasu aż obie strony będą posiadały złotobrązowy kolor i chrupiącą skórkę. Następnie po usmażeniu przekładamy na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia tłuszczu.
  • W czasie smażenia przygotowujemy garnek gdzie wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje. Do gotującej wody wrzucamy dwa woreczki ryżu basmati lub jaśminowego. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu bądź według osobistych preferencji.
    Gotowe nuggetsy podajemy na ciepło z dipem czosnkowo - ogórkowym i ryżem.

Film

Wartości odżywcze

Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe czosnek, dip, dipogorkowoczosnkowy, nuggetsy, nuggetsyzkurczaka
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!