Cofnij
+ servings
ciasto rafaello

Przepis na ciasto Rafaello

Magda
Przepis na ciasto Rafaello
3.58 from 7 votes
Czas przygotowania 30 minuty
Czas całkowity 8 godziny 30 minuty
Danie Ciasta
Kuchnia Polska
Porcja 14 porcji
Kalorie 1 kcal

Skladniki
  

Składniki na ciasto Rafaello

  • 160 g cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 50 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • krakersy

Przygotowanie
 

Przygotowanie ciasta Rafaello

  • Na początek zajmiemy się przygotowaniem formy do ciasta. Krakersy wykładamy do małej formy w taki sposób by przykryły całe dno. W zależności od wielkości formy możesz zużyć na przykład 10 krakersów tak jak to było w moim przypadku.
  • Teraz przyszła pora na zrobienie masy kokosowej. Do garnka wlewamy 500 mililitrów mleka. Następnie dodajemy 160 gramów cukru, 150 gramów wiórków kokosowych, cukier wanilinowy, 50 gramów skrobi ziemniaczanej i 50 gramów mąki pszennej. Na koniec dodajemy 3 żółtka jaj. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji oraz gotujemy. Po osiągnięciu wrzenia gotujemy około 12 minut cały czas mieszając. Następnie po 12 minutach gotowania dodajemy po trochu pokrojone w kawałki masło i gotujemy następne 4 minuty cały czas mieszając. W tym momencie masa kokosowa jest już gotowa.
  • Do przygotowanej wcześniej formy, wlewamy 1/2 masy kokosowej. Następnie na powierzchni ponownie układamy warstwę krakersów. Na ułożoną warstwę, wylewamy resztę masy kokosowej. Wierzch posypujemy pozostałymi 50 gramami wiórek kokosowych.
  • Kiedy ciasto Rafaello już ostygnie to wkładamy je do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ciasto należy podawać schłodzone.

Wartości odżywcze

Kalorie: 1kcal
Słowo kluczowe bez pieczenia, ciasto, rafaello
Wypróbowałeś/łaś ten przepis ?Daj znać w komentarzu jak smakowało!