Na początek zajmiemy się przygotowaniem formy do ciasta. Krakersy wykładamy do małej formy w taki sposób by przykryły całe dno. W zależności od wielkości formy możesz zużyć na przykład 10 krakersów tak jak to było w moim przypadku.
Teraz przyszła pora na zrobienie masy kokosowej. Do garnka wlewamy 500 mililitrów mleka. Następnie dodajemy 160 gramów cukru, 150 gramów wiórków kokosowych, cukier wanilinowy, 50 gramów skrobi ziemniaczanej i 50 gramów mąki pszennej. Na koniec dodajemy 3 żółtka jaj. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji oraz gotujemy. Po osiągnięciu wrzenia gotujemy około 12 minut cały czas mieszając. Następnie po 12 minutach gotowania dodajemy po trochu pokrojone w kawałki masło i gotujemy następne 4 minuty cały czas mieszając. W tym momencie masa kokosowa jest już gotowa.
Do przygotowanej wcześniej formy, wlewamy 1/2 masy kokosowej. Następnie na powierzchni ponownie układamy warstwę krakersów. Na ułożoną warstwę, wylewamy resztę masy kokosowej. Wierzch posypujemy pozostałymi 50 gramami wiórek kokosowych.
Kiedy ciasto Rafaello już ostygnie to wkładamy je do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ciasto należy podawać schłodzone.